Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ha a gyerek elájul - Okok és teendő

Szerző: Bordohányi Alexandra

2017. október 30.

Forrás: babaszoba.hu

Lehet viszonylag ártatlan oka is annak, ha a gyerek elájul, de előfordulhat az is, hogy komolyabb betegség húzódik meg a háttérben. Mit tehetünk, ha elájul, és mit érdemes kerülni vészhelyzetben?

Több oka is lehet, ha a gyerek elájul


Kiskamaszként, kamaszkorban sok gyereknél fordul elő, hogy tömegben, közlekedési eszközön, az iskolában elájul. Szerencsére ez egy gyorsan megszüntethető állapot, amit nagyon gyakran az okoz, hogy elmaradt a gyereknél a reggelizés. Ha azonban kisebb korban jelentkezik ájulás, vagy esetleg többször megismétlődik, komolyabb problémák is állhatnak a hátterében.

Mitől ájul el a gyerek?

Az ájulás a csökkent keringés következtében kialakult csökkent agyi oxigénellátás, egy átmeneti, rövid ideig tartó állapot. - Az egyszerű ájulás leggyakrabban serdülőkorban, tehát növekedésben lévő gyermekeknél fordul elő, akiknél megnövekszik a táplálék- és főként a folyadékigény, ezt pedig nem mindig követik étrendjükben és vízivásukban. Ismert példa, hogy reggel, reggelizés és folyadékivás nélkül indulnak iskolába, majd a zsúfolt buszon vagy egy nem jól szellőztetett teremben tartott iskolai ünnepségen vagy akár iskolai kampányoltás után elájulnak - tudtuk meg Dr. Cesko Izabella gyermekorvostól.

Ájulás: öngyógyító mechanizmus

Az ájulás gyorsan megszüntethető a gyermek lefektetésével és a lábai felemelésével, ilyenkor azonnal magukhoz térnek. Az ájulás következtében kialakult tónuscsökkenés és összecsuklás, tulajdonképpen öngyógyító mechanizmus, mert vízszintes helyzetbe kerülve, azonnal visszatér az agyi keringés, magához tér az ájult ember.
- Tehát az ájulás megszüntetésének leggyorsabb módja: a gyermeket fektessük le, lábait emeljük fel vagy térdben támasszuk fel. Nagyon rossz segítség, ha az ájultat állítva támogatják - hívta fel rá a figyelmet a szakember. A serdülőkori ájulásnak a legegyszerűbb megelőzése az, hogy figyelmeztetjük gyermekinket, igyanak sokat - 20 kilogrammonként 1 liter víz ivása javasolt naponta ennyi idős korban -, illetve ne engedjük el reggeli nélkül őket iskolába és legyen gondunk arra, hogy délután sem maradjanak éhen.

Amikor orvosi segítség szükséges ájuláskor

- Az egyszerű ájulás esetén, ami veszélyeket rejt magában, az maga az összecsuklás, hiszen ennek következtében megsérülhet a fej, ami akár agyrázkódáshoz is vezethet. Ezért tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy ha rosszul érzik magukat, ha kezd elsötétülni előttük a világ, kérjenek segítséget vagy üljenek le a földre, semmiképpen ne várják meg, amíg összeesnek. Ha ájulás után a beteg magához tért, kínáljuk meg folyadékkal, esetleg szőlőcukorral, és ne engedjük addig felkelni, amíg nem érzi újra jól magát - tanácsolta Dr. Cesko Izabella.
Amennyiben fektetésre nem tér magához a gyermek, akkor nem ájulásról, hanem valami komolyabb dologról, például eszméletvesztésről, esetleg sokkról van szó, ez pedig azonnali orvosi segítséget, elsősegély ellátást igényel.

Elájulhat a kisebb gyerek is?

Csecsemőkorban, kisgyermekkorban nagyon ritka az egyszerű ájulás, ilyenkor csak egyéb betegségek kapcsán találkozhatunk vele. Előfordulhat például, hogy erős hányás vagy hasmenés kapcsán és a nem elegendő folyadékbevitel miatt csökken az agyi oxigénellátás, és ez vezet a kisgyermek ájulásához.
- Ez a helyzet azonnali orvosi segítséget, infúzió adását igényli. Az ilyen állapot nem következik be egyik pillanatról a másikra a hasmenős, hányós gyermeknél: mindig megelőzi az, hogy a beteg gyermek nem fogadja el a folyadékot, bágyadt lesz. Ezért ha a gyakori, 5-15 percenkénti folyadékkínálás ellenére sem iszik, bágyadttá, aluszékonnyá válik, nincs mire várni, infúzió bekötése indokolt - magyarázta a gyermekorvos.

Izgatottság és visszatartott légzés is okozhat ájulást

Ritkán, ájuláshoz vezethet a nagyfokú izgatottság miatt jelentkező, szapora légvétel következtében a vér széndioxid szintjében beálló változás is, ami az agyi erek szűkületéhez vezet. Ekkor maga az ájulás és a szabályos, lassúbb légvétel rendezi az állapotot.
- Gyakran találkozunk viszont kisdedkorban az intenzív sírás és a következményes légzés visszatartás miatt jelentkező úgynevezett affektív apnoéval, amelyet egy idő után minden gyermek kinő. Amennyiben ez többször előfordul gyermekünknél, ne várjuk meg, amíg rosszul lesz, hanem vegyük rá a levegővételre: fújjunk az arcába, vagy fröcsköljünk kevés hideg vizet szintén az arcába - mondta Dr. Cesko Izabella.

Komolyabb is lehet a baj, ha elájul a gyerek

Amennyiben a gyerekeknél az ájulás fizikai terhelésre jelentkezik, komolyabb szívhiba is állhat a háttérben, és ilyen esetben feltétlenül kardiológushoz kell fordulni. - Ha az ájulás többször megismétlődik, szintén fontos a kardiológiai kivizsgálás, hiszen ilyenkor a szív ingervezetési zavara vagy szívritmuszavar is lehet az alapbetegség. Az epilepsziás roham is hosszan tartó ájulást okozhat - tette hozzá a gyermekorvos -, ezzel pedig neurológus szakorvost kell felkeresni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék