Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

HPV oltás: mit kell tudni róla?

Címkék:

HPV-oltásHPV

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. április 16.

Forrás: babaszoba.hu

A HPV vagyis a humán papillómavírus méhnyakrákot, jóindulatú hámelváltozásokat és egyéb bérdaganatokat okozhat. A HPV elleni védőoltás a legveszélyesebb típusok ellen véd.

HPV oltás: mit kell tudni róla?
A HPV döntően szexuális úton terjed és több mint 130 típusa van. Ezek közül a típusok közül a szájban, nemi szervek környékén okoz problémát, betegséget, szemölcsöt, rákot, a legsúlyosabb a méhnyakrák, ezért a legveszélyesebb a vírus okozta betegség a nőket érinti.
A HPV elleni oltás a legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet.
Magyarországon az alábbi oltóanyagok léteznek:
  • A CERVARIX: 2 HPV típust tartalmaz (16-os és 18-as), ezek a leggyakoribb rákkeltő HPV vírusok.
  • A GARDASIL9: 9 féle HPV típust tartalmaz, köztük a 16-os és 18-at is, de a kevésbé gyakori mégis rákkeltő 31, 33, 45, 52, 58-as HPV- típusokat is, továbbá a szemölcsökért felelős típusokat is.
  • A SILGARD: 4 típust tartalmaz (6-os, 11-es, 16-os, 18-as), még kapható nálunk, de ennek a továbbfejlesztett változata a GARDASIL9.
    Mindegyik oltás az EU-ban törzskönyvezett, és mindegyiket jónak tartják a szakemberek és a hatástanulmányok. Az oltások 9-10 éves kortól már adhatók.
Mivel a vakcina azoknál a leghatásosabb, akik még nem élnek szexuális életet, így ezt a korosztályt érdemes megcélozni az oltással. Magyarországon a HPV oltás nem kötelező, de ingyenes az általános iskola hetedik osztályába járó lányoknak, ha a szülő ezt kéri. A nemzetközi irodalom alapján nagy egyetértés van abban a szakmai szervezetek között, hogy rutinszerűen kéne beadni ennek a korosztálynak a védőoltást. A WHO 2017-es ajánlása is erről szól.
Természetesen később is be lehet adatni a HPV elleni oltást, de felnőttkorban a hatásossága már csökken.
Az oltás 15 éves kor alatt két részletben adják be, a második oltást 6-12 hónappal az első után adják be.
A HPV oltás hatékonysága nagyon jónak számít a maga 93-100 százalékos védelmével. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy az oltás nem alkalmas terápiás célra és nem helyettesíti a méhnyakrákszűrést.
Kapcsolódó cikkeink HPV-oltás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék