Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyümölcslevek: mit ajánl a szakma?

Szerző: Pataki Gabriella

2017. május 31. | Frissítve: 2019. május 31.

Forrás: babaszoba.hu

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a csecsemőket egyáltalán nem kellene gyümölcslével kínálnunk, és jó, ha a kisgyerekeket is minél később ismertetjük meg vele. Az adagra sem árt odafigyelni.

Napi egy pohárnál több gyümölcslevet ne adj nekik


Egyéves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a dobozos gyümölcslevek fogyasztása, hiába is gondolja azt a szülő, hogy a gyümölcslé egészséges, és ha ezzel kínálja kisbabáját, jót tesz neki. Nem így van. Egyéves kor felett se adjunk napi egy pohárnál több gyümölcslevet a kicsiknek, és akkor is valamilyen rágcsálnivaló mellé kísérő italként - ajánlja a Pediatrics.
A gyerekek nagyon szeretik a gyümölcsleveket, hiszen finomak, édesek. Csakhogy a többségük gyümölcstartalma még az 50%-ot sem közelíti meg, ellenben tele vannak cukorral és felesleges többletkalóriával, ami könnyen gyerekkori elhízáshoz vezethet. Ráadásul a gyümölcslé eltelíti a gyerekek gyomrát, emiatt pedig kevesebbet - vagy egyáltalán nem - fognak enni a rendes ételből. A magas cukrot és szénhidrátot tartalmazó gyümölcslevek emellett elősegítik a fogak szuvasodását is.
Ha dobozos gyümölcslevet adsz a kisgyermekednek, az nem olyan, mintha egészséges, friss, igazi gyümölcsöt adnál neki. Semmilyen szerepe nincs a kiegyensúlyozott táplálkozásban - mondják a szakértők. A sok gyümölcslé a kisbabáknál és kisgyerekeknél hasmenést, hasfájást, haspuffadást okozhat. Ha a nagyobb gyermekedet hasmenés kínozza és a kiszáradás veszélye fenyegeti, akkor sem ajánlott a gyümölcslé fogyasztása, helyette vizet itass vele kortyonként. Akkor mégis mikor és mennyi gyümölcslevet ihat a gyerek? Íme a legújabb szakmai ajánlás:
0-6 hónapos korban: egyáltalán nem ajánlott a gyümölcslé adása.
6-12 hónapos korban: továbbra is kerülni kell a dobozos gyümölcsleveket. Ehelyett add a friss gyümölcs préselt levét vagy kínáld gyümölcspéppel a hozzátáplálás megkezdésekor a kisbabádat. A gyümölcs levét soha ne öntsd át neki cumisüvegbe, kanálból vagy pohárból kínáld a kicsit. Ha cumisüvegből szopogatja a gyümölcs levét, az könnyen fogszuvasodáshoz vezethet a gyümölcscukor miatt, ami a szopogatás következtében nagyon sokáig a szájban marad.
1-3 éves korban: jobb, ha a friss gyümölcs levét adod a kisgyermekednek. Ha mégis a dobozos gyümölcslé mellett döntesz, válassz a 100%-os gyümölcslevek közül, és abból is csak napi egy pohárral adj neki. Ha felhígítod a gyümölcslevet vízzel, attól még ugyanúgy fennáll a fogszuvasodás veszélye.
4-6 éves korban: 1-2 dl dobozos gyümölcslé fogyasztása a megengedett a szakértők ajánlása szerint.
7-18 éves korban: 2-3 dl dobozos gyümölcslé fogyasztása a megengedett a szakértők ajánlása szerint.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék