Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyümölcsjoghurt teszt: melyik a legegészségesebb?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 5.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete/babaszoba.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete gyümölcsjoghurtot illetve gyümölcs ízesítésű joghurtot vizsgált a termékcímkén lévő információk alapján.

Gyümölcsjoghurt teszt: melyik a legegészségesebb?

Azt nézték a vizsgálat során, hogy mennyi cukrot, gyümölcsöt vagy potenciálisan allergizáló összetevőt tartalmaznak a gyümölcsjoghurtok.
A tesztben 41 féle gyümölcsös és gyümölcs ízű joghurt szerepelt, amelyek nagyobb szupermarketekben és bioboltokban kaphatók. Az összehasonlíthatóság kedvéért elsősorban epres ízesítésű termékek kerültek a tesztbe, kivéve egy-egy márkát, amelynél nem találtak epres verziót. Olyan termékeket is vizsgáltak, amelyek a csomagolás alapján elég nagy valószínűséggel a gyereket célozták meg.

Mit vizsgáltak pontosan?

A termékcímke alapján a joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, származási helyét vizsgálták, valamint azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy vitatott biztonságú összetevőket (potenciálisan allergizáló hatású karragént, guargumit vagy kármint).
Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot.
Első lett a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt mivel egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagokat (pl. aromát, színezéket) és Magyarországon gyártják, viszont pontot veszített a relatív alacsony gyümölcstartalomért.
Második lett a Desira földiepres joghurt, ennek volt a legmagasabb a gyümölcstartalma (15%), viszont tartalmaz aromát és színezéket.
A harmadik a Nöm Fasten epres joghurt lett, viszonylag magas gyümölcstartalma miatt, de szintén pontot veszített aroma és színezék jelenlétéért.
A lista végén nagyon alacsony pontszámmal végeztek az következő joghurtok:
- Eridanous Greek Style joghurt eperkészítménnyel
- Zott Szívecske joghurt eper,
- Danone könnyű és finom,
- Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital,
- Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital,
- Maly Gazda Joghurt - epres gyümölcságyon, Riska epres krémjoghurt,
- Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény,
- Frankenland Fit eper- sovány savanyú tejkészítmény.
Közös bennük, hogy 5% alatt volt a gyümölcstartalmuk (kivéve a Frankenland Fit, ennek 8% gyümölcstartalma volt), több cukor volt bennük, mint gyümölcs és mindegyik tartalmazott aromát valamint egy kivétellel színezéket is.
Öt termékben volt allergizáló összetevő, és egy kivételével mindegyiket külföldön gyártják.
És volt olyan is, szám szerint két termék, ami egyáltalán nem tartalmazott gyümölcsöt: a Danon Frozen és a Danon Nap mint nap joghurtital. Habár a nevükben is csak "eperízű" elnevezés szerepel, ami megfelel az Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, de megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól -figyelmeztet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete négy olyan joghurtot is megvizsgált, amelyekről a csomagolás alapján erősen feltételezhető, hogy gyermekeknek szánták, ezek a termékek a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital (mind a kettő a lista végére került alacsony pontszáma miatt), a Danett Danonino Eper és az Ekomilk Land Epres ízű (utóbbi kettő szintén elég gyengén szerepelt).
Mindegyikre gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk, sőt a Danone Frozen egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt, több bennük a cukor mint a gyümölcs, van bennük aroma, és többnyire színezék is.
Érdekesség, hogy a Danon két másik terméke gyümölcstartalom, ill. gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt, mint a gyártó kifejezetten gyerekeknek szóló terméke, ugyanakkor az ár tekintetében nem találtak összefüggést, a gyerek és a "felnőtt" termékek között is volt drágább és olcsóbb is.
A szintén gyerekeknek szánt Ekomilk Land Epres ízű terméknél nem derült ki a cukortartalom a csomagolásról. Mindenesetre gyümölcsből ez a termék is csak 5%-ot tartalmaz. Viszont az összes termék közül a legmagasabb egységára: 2.433 ft/kg.
Nem került be a végső rangsorba a Csengőtej és az Ekomilk Land joghurtot, mivel a csomagolásról egyiknél sem derült ki a cukortartalom.

Gyümölcstartalom

Mivel gyümölcsjoghurtot alapvetően az egészséges táplálkozás jegyében vásárolnak a fogyasztók, ezért a TVE abból indultk ki, hogy a vásárló ebben az esetben joghurtot és gyümölcsöt szeretne venni, minden egyéb összetevő mellékes számára. Ezért kiemelten pontozták a termékek gyümölcstartalmát.
A legmagasabb gyümölcstartalmú joghurt a Desira 15% eperrel.
0% gyümölcstartalommal bír a Danone Frozen joghurtital és a Danone Nap mint Nap .
Csak sűrítményből tartalmazza a névadó gyümölcsöt az Actimel Kids és a Riska epres krémjoghurt.
A gyerekeknek szánt termékek gyümölcstartalom alapján sem szerepeltek jól. A Danon Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt, a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital 2,1%-ot, a másik kettő valamivel többet: az Ekomilk Land eper ízű joghurt 5%-ot, a Danett Danonino eper 6,1%-ot.

Cukortartalom

Cukortartalom alapján négyszeres különbség van a legkevésbé és a leginkább cukros termékek között. A legalacsonyabb érték 4,5 gr/100gr míg a legmagasabb 17,7 gr/100gr.
A legkevesebb cukrot (4,5 gramm/100gr) a Jogobella 0% epres sovány joghurt tartalmazza, ez után következik a Virágoskút bio 6 grammal, majd a Nöm Fasten 7,7 grammal és a Jogobella Light epres joghurt 7,8 grammal.
A legcukrosabb termék a Tesco Value epres joghurt 17,8 grammal, a Frankenland Fit 17,1 grammal, és a Maly Gazda 17 grammal.
A gyerektermékek cukortartalom alapján az átlagba kerültek. Kivételt jelent az Ekomilk Land eper ízű joghurt, amelynél sem a csomagolásról, sem a gyártó honlapjáról nem derül ki a cukortartalom.

Karragén, guargumi

A tesztben vizsgálták a két potenciálisan allergizáló hatású összetevőt is, a karragént és a guargumit.
A karragént gélek vagy sűrű folyadékok előállítására használja az élelmiszeripar. A karragént a szervezet nem tudja felvenni, ezért változatlan formában kiürül. Ennek ellenére a karragének gátolni tudják más tápanyagok felvételét. A karragénnel szemben fennáll a gyanú, hogy az arra érzékeny embereknél allergiás vagy allergiaszerű tüneteket válthat ki.
Két termék tartalmaz karragént: a Danone Activia és az Eridanous Greek Style epres joghurt.
A guárnövény magjának örleménye a guármagliszt vagy guargumi. Az élelmiszeripar előszeretettel használja, mivel sok vizet tud felvenni, így már kis mennyiség is elegendő a folyadékok besűrítéséhez. A gyanúk szerint a guármagliszt elősegíti az allergia kialakulását, és maga is képes allergiás reakciót kiváltani.
Három termékben volt guargumi: a Nöm Fasten joghurtban, a Danett Danoninoban, a Milbona 0,1%-os epres joghurtban.

Színezék, aroma

Hét termék nem tartalmaz semmilyen színezéket a Csengőtej epres joghurt, a Virágoskút bio, a Naturland bio epres joghurt, a Félegyházi tej izlandi joghurtkülönlegessége, a Cserpes epres joghurt, a Danone Actimel Kids és a Spar Natur bio joghurt.
11 termékben találtak potenciálisan allergizáló hatású színezéket, kármint. 22 további termék csak növényi színezéket tartalmaz pl. cékla, fekete répa.
A 41 termékből mindössze 7 nem tartalmaz aromát: Tesco Free from laktózmentes élőflórás joghurt eperrel, Bio+ áfonyás gyümölcsjoghurt, Cserpes Epres joghurt, Spar Naturpur Bio joghurt, Félegyházi tej Skyr Izlandi joghurtkülönlegesség szamócás, Naturland bio epres joghurt, Virágoskút bio Málnás-szamócás joghurt és a Csengőtej epres joghurt.

Származási hely

Azt is megnézték a tesztelők, hogy honnan származik az adott joghurt: a 41 joghurtból 10 készült Magyarországon, a többi valamelyik EU-s országból származik.
A pontozást és további részleteket a Tudatos Vásárló oldalán találunk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék