Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyorsabban öregedhetnek a gyerekek, akik nem alszanak eleget

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 18.

Forrás: babaszoba.hu

Egy új kutatás talált egy újabb okot arra, hogy a gyerekek időben való lefektetését még inkább prioritásként kezeljük - ez ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb legyen az életük.

Gyorsabban öregedhetnek a gyerekek, akik nem alszanak eleget (Forrás: iStock)
Egy, a The Journal of Pediatrics című szaklapban közzétett tanulmány szerint, amelyben több mint 1500 9 éves gyereket vizsgáltak, akik 1998 és 2000 között születtek, a gyerekek, akik kevesebbet aludtak, sejtszinten gyorsabban öregedtek. A kevesebbet alvó gyerekek ugyanis rövidebb telomerekkel rendelkeznek - ezek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található szakaszok. A rövidebb telomerek a sejtek gyorsabb öregedésével járnak. A kutatók szerint az alvás minden egyes órával való lerövidülése a gyerekeknél 1,5%-kal rövidebb telomereket eredményez.
A kutatók megjegyezték, hogy a most végzett tanulmány összhangban van azzal, hogy a szakirodalom szerint a kevés alvásidő miatt nagyobb a kockázata a stressznek és az egészségromlásnak. Tehát a kevesebb éjszakai alvás potenciálisan veszélyeztetheti a gyereket, hogy az élete későbbi szakaszaiban nagyobb rizikója legyen a különböző egészségügyi panaszok kialakulásának, mint a szívbetegség, a rák, vagy a mentális problémák. A kielégítő éjszakai alvás emellett segíti a gyermeket a koncentrációban is, emellett pedig kevésbé lesz nyűgös a gyermek, és a viselkedési problémák kialakulásának esélye is csökken.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék