Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

"Gyernőtt"-jelenség: egyre több gyerek lakik egyre tovább otthonBumeránggyerekek Európa-szerte: mi lehet az ok?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 18.

Forrás: Generali

"Kirepültek a gyerekek" - itthon ezt egyre ritkábban és egyre később hallani. Helyette egy új szóval kellett megbarátkoznunk: "bumeránggyerek".

"Gyernőtt"-jelenség: egyre több gyerek lakik egyre tovább otthon

A "bumeránggyerek" kifejezést azokra a fiatalokra használják, akik még a 20-as, 30-as éveikben sem hagyják el a szülői fészket, vagy hosszabb-rövidebb különélés után visszaköltöznek.
A fiatal európai felnőttek közel fele még mindig a szüleivel él, és sok esetben nincs is lehetősége, hogy saját lakásba vagy albérletbe költözzön. Az önálló élet megkezdésének időpontja az elmúlt évtizedek során Magyarországon is jelentősen kitolódott.

A "gyernőtt"-jelenség egész Európát érinti: az egyik legátfogóbb, 28 országra kiterjedő felmérés szerint a még mindig a szüleikkel élő 18 és 30 év közötti fiatalok aránya 2011-re 48%-ra nőtt (36,7 millió ember). Az, hogy a fiatal európai felnőttek közel fele él a szüleivel, a gazdasági válsággal párhuzamosan megnövekedett munkanélküliséggel, illetve az ehhez kapcsolható anyagi nehézségekkel is összefügg. De vannak, akik egyszerűen félnek önállósodni, feladni a kényelmet.

Gyermekjövő: hosszúra nyúlt gyerekkor helyett

Magyarországon is láthatóan kitolódott az önálló élet megkezdésének átlagéletkora: a KSH 2011-es népszámlálási adatai szerint a 20 és 39 év közöttiek közel harmada (31%) lakik a szüleivel, az Eurostat információi alapján pedig a hazai fiatalok átlagosan 28,7 éves korukban hagyják el a szülői házat.

Összehasonlításképpen ez jóval magasabb, mint a skandináv (20-22 év) és nyugat-európai országokban (24 év), viszont alacsonyabb, mint néhány kelet- és dél-európai országban (29-31 év). A KSH adatai azt mutatják, hogy Európában a legkevesebb 20-39 éves Dániában él a szüleivel (7,6%), míg a legtöbb Szlovákiában (50,5%).

A TÁRKI elemzése szerint 2008 és 2012 között 56-ról 66%-ra nőtt az otthon élő 18-34 évesek aránya Magyarországon. Ami a nemeket illeti, a magyar férfiak átlagosan 30, míg a nők 27 évesen repülnek ki: ebben az is közrejátszik, hogy a lányok általában fiatalabb korukban házasodnak.

Kapcsolódó cikkeink:
 • És anya mikor születik?
 • Készülj fel az apaságra!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék