Gyerek

Gyermekkori orrpolip

Eldugult a gyerek orra. Nem kap levegőt, és néha horkol. Gondolunk náthára, megfázásra, esetleg allergiára. Sajnos sok esetben nem derül ki egyből, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket orrpolip is okozhatja. Mindez hogyan kezelhető a kisgyerekek esetében?
2015. December 10.

Gyermekkorban a megbetegedések egyik leggyakoribb csoportja a fül-orr-gégészeti problémák. Többször visszatérhet a nátha, torok- és mandulagyulladás, vagy akár a középfülgyulladás. Ritkábban, de mindezek mellett az orrpolip betegség is előfordulhat.

Ne elégedjünk meg annyival, hogy náthás a pici, talán megfázott, majd biztosan elmúlik, vagy fogjuk rá, hogy allergiás, azért nem szelel az orra, és emiatt veszi a száján a levegőt, hanem minden esetben vizsgáltassuk ki szakorvossal.

Éppen az állandó szájon át lélegzés lehet az első jele az orrpolipnak, az állandó váladékozás, esetleges horkolás. Ha pedig felmerül a gyanúja, akkor minél előbb kezelni kell, szükség esetén orrpolip műtétre is sor kerülhet. De mielőtt pánikba esnénk, tudnunk kell, hogy viszonylag ritka betegség gyermekeknél, és ha időben felismerik, és megfelelően kezelve van, akkor nem olyan veszélyes, mint amennyire ijesztően hangzik.

Az orrpolip gyakorisága gyermekeknél

“Az orrpolypózis a gyermekpopuláció csupán 0,1-0,3%-át érinti. Kisgyermekkortól jellemző inkább, hiszen a melléküregek és az orrüreg nyálkahártyájának krónikus gyulladásáról és a nyálkahártya üregbe burjánzásáról van szó, melyet számos heveny gyulladás előz meg. A krónikus orrmelléküreg gyulladás polyp nélkül valamivel gyakoribb.

A polyp és a krónikus gyulladás kezelése szükséges a javuló orrlégzéshez, mely a megfelelő fülkürtfunkció, így a jó hallás alapja is. Az orrkomfort fontos a nyugodt éjszaki alváshoz, a táplálkozáshoz, nyeléshez, a fogak korrekt fejlődéséhez is.”-mondja Dr. Buda Bernadett fül-orr-gégész szakorvos.

Mi okozza?

A felnőttek esetében az orrpolip kialakulásának oka lehet többek között allergia, nyálkahártya gyulladás, asztma, örökletes, genetikai eredetű, vagy bakteriális fertőzés okozta, de létrejöttében akár a levegő szennyezettsége is közrejátszhat. “Gyermekkori orrpolyp észlelése esetén a vizsgáló orvosnak gondolnia kell egy genetikai betegségre, a cisztás fibrózisra. Ennél a betegségnél a külső elválasztású mirigyek váladéka nagyon sűrű lesz, így a termelődő felső légúti tapadós nyák elzárja az orrmelléküregek szájadékát, visszatérő gyulladásokat, bakteriális fertőzéseket okoz, és sokkal gyakrabban alakul ki ezeknél a gyermekeknél orrpolip is.

Nem cisztás fibrózis esetén az orrpolip általában a bakteriális fertőzésekre adott gyulladásos válaszként értelmezhető. Kialakulása valamivel gyakoribb allergiás gyermekeknél is. Nem ritka, hogy az orrpolipos gyermek szülője is küzd krónikus melléküreg gyulladással, esetleg polippal.”

Gyógyszeres kezelés, vagy orrpolip műtét?

Nagyon fontos, hogy szülőként bízzunk a gyermekkori orrpolip kezelésében jártas fül-orr-gégész szakorvosban. Általában az orrpolipot meg kell műteni, de gyakran gyógyszeres kezeléssel vagy természetes gyógymóddal, homeopátiával is gyógyítható. Az, hogy milyen mértékűnek kell lenni a beavatkozásnak, az függ attól is, hogy milyen terjedelmű az orrüregben a burjánzás. A gyermekkori orrpolipműtét célja az orrüreg és orrjáratok szabaddá tétele. Így újra normalizálódni tud a kicsi légzése.

Mi az orrpolip?

Az orrpolip az orrnyálkahártya jóindulatú túlburjánzása és pontosan azért kapta nevét, mert alakja hasonlít a tengeri polipéhoz. Ezek a kocsonyaszerű szürkés-rózsaszínes képződmények mindkét orrüregben előfordulhatnak. Létezik olyan eset is, amikor szinte az egész orrüreget kitöltik a vizenyős duzzanatok. Ez a betegség legnagyobb százalékban a felnőtteknél fordul elő, ritkábban gyermekeknél.

“Az orrpolip kezelése gyermekeknél gyógyszeres és szükség esetén műtéti eljárás kombinációja. Kezeljük a polip mellett észlelt heveny gyulladást, ha allergia van jelen, akkor ennek a gyógyszeres kezelése is megtörténik. 3 éves kor felett csak az orrnyálkahártyán felszívódó szteroid tartalmú orrspray-k használata gyakori. Szájon át szedhető szteroid gyógyszerek a növekedésre, mellékvese működésre kifejtett hatásuk miatt lehetőség szerint kerülendők, különösen kisgyermekkorban. Ha a gyulladásos állapotot gyógyszeresen kontroll alatt tudjuk tartani, a műtét megelőzhető.

Nagyon fontos lehet a gyulladás miatt termelődő váladék eltávolítása, az orr gyakori leszívása, átmosása a gyógyszeres kezelés mellett. A műtét az orrpolip endoszkópos betekintés és ellenőrzés melletti eltávolítását, valamint a melléküregek szájadékának megnyitását jelenti, melyet gyermekeknél minden esetben altatásban végzünk. A műtét általában 1-2 napos kórházi tartózkodással jár. Ha nagyobb vérzés nincs, az orrot kitömő tampon sem kerül az orrba, így a műtét utáni állapot a gyermek számára nem kifejezetten megterhelő. A műtét utáni váladék vagy az esetleges pörkök leszívása, eltávolítása a kontrollok alkalmával nem fájdalmas, de kissé kellemetlen lehet. “-mondja a szakértő.

Kiújulás veszélye

A kisgyermekek esetében is szükséges a műtétet követő gyógyszeres utókezelés, egy újabb polip kialakulásának megelőzése érdekében. Abban az esetben kell tartani attól, hogy újabb burjánzás fejlődik ki, amikor a kónikus gyulladás okát teljesen nem sikerül megszüntetni. Mivel ma már egyre hatásosabbak ezek a gyógyszerek, ritkábban fordul elő megújulásuk, de nem kizárt, hogy az orrpolipos gyermeknek felnőttkorában is lesznek hasonló panaszai. A rendszeres szakorvosi kontroll elengedhetetlen.

Amire érdemes utána figyelnünk

A szülőknek nagyon fontos, hogy segítsék gyermeküket az utókezelésben. Többek között szájon át történő légzés miatt figyelmeztetni kell a gyermeket, hogy igyon sokat, mert különben kiszárad a torka és begyulladhat. “Nem elhanyagolható az orrhigiénia, az orr tisztán tartása, mely nem csak a váladék leszívását, az orrszívó porszívózást, hanem a helyes orrfújás megtanítását is jelenti. Gyerekeket játékos formában, akár az “anyósnyelv” nevű játéknak, vagy egy kisméretű léggömbnek az “orral” való felfújásával is megtaníthatjuk az ügyes orrtisztításra” – javasolja a doktornő.

A témához kapcsolódó cikkek:

  • Amit a középfülgyulladásról tudni érdemes
  • Súlyos problémákat okozhat az allergiás gyermekek szájon át történő légzése
  • Arcüreggyulladás, orrmelléküreg-gyulladás – mi okozza, mit tehetünk ellene?
  • Szakértő : Dr. Buda Bernadett fül-orr-gégész Medios Orvosi Központ (www.medios.hu)