Gyerek

A gyerekkori agyvérzés tünetei

Ha a stroke-ra gondolunk, először mindenkinek egy idősebb beteg jut eszébe, holott az agyvérzés a gyerekeket, csecsemőket, sőt még a magzatokat is érintheti. Hogyan ismerhető fel gyerekeknél az agyvérzés?
2015. Július 30.
Stroke: az egyik tünet az extrém aluszékonyság

Ha a stroke-ra gondolunk, először mindenkinek egy idősebb beteg jut eszébe, talán dohányzik is, magas a vérnyomása, van rajta néhány kiló súlyfelesleg, hiszen ezek a legnagyobb rizikófaktorok. Azonban az agyvérzés a gyerekeket, csecsemőket, sőt még a magzatokat is érintheti.

A 10. leggyakoribb halálok a kisgyerekeknél az agyvérzés

A stroke, vagyis az agyvérzés évente több millió felnőttet érinti, és az agyvérzésen átesettek nagyjából egynegyede sajnos életét veszti a betegség miatt. Számos olyan tényező van, melyek emelik a stroke-ra való hajlamot, például a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly, de az életkor is hatalmas szerepet játszik a betegség kialakulásában. Azonban ez nemcsak a felnőtteket érintheti. Egy amerikai felmérés szerint a stroke 100 000 gyermekből hatot érint, és a tizedik leggyakoribb halálok a kisgyermekek körében, ráadásul ez az arány folyamatosan nő.

A gyermekkori stroke sok szempontból veszélyesebb, mint a felnőttkori agyvérzés. Az egyik legijesztőbb jellemzője, hogy a tünetei nem annyira látványosak, különösen a kisbabáknál, így sok esetben nem is veszik azt észre. Az agyvérzésen átesett újszülöttek pedig időnként csak 4-8 hónapos koruk között mutatnak tüneteket, vagyis jóval később annál, mint amikor az esemény bekövetkezett.

Szintén problémát okozhat az, hogy a szülők és az egészségügyi szakdolgozók fejében meg sem fordul az, hogy a gyermek agyvérzést is kaphatott, így ezt a lehetőséget eleve kizárják. Ez pedig gátolhatja, hogy a kicsi megfelelő kezelést kapjon.

A megfelelő, időben történő ellátás rendkívül fontos a gyermekkori stroke esetében. Az érintett gyermekek mintegy 30 százaléka sajnos meg is hal annak következményeként, legalább a felük pedig nagyon súlyos, életre szóló agykárosodást szenved, például részben vagy teljesen lebénul.

A gyermekkori stroke típusai

Ismerjük meg egy kicsit jobban ezt a betegséget! A gyermekkori stroke-nak két altípusa van: az úgynevezett perinatális stroke, mely a terhesség utolsó 18 hete és a születés utáni első harminc nap közötti időszakban következik be. A legtöbb esetben ezt a típusú agyvérzést vérrög okozza. A vérrög a méhlepényből válhat le, és a vérkeringésen keresztül jut a magzat vagy az újszülött agyába.

A másik típus, vagyis a valódi gyermekkori agyvérzés 1 hónapos és 18 éves kor között következik be, és ezt okozhatja vérrög és megrepedt agyi vérér egyaránt.

A gyermekkori stroke rizikófaktorai nem azonosak a felnőttkori agyvérzés rizikófaktoraival. A gyermekeknél az agyvérzést elsősorban valamilyen fel nem derített, genetikai eredetű betegség (például a sarlósejtek betegsége), veleszületett szívbetegség okozza, de állhat a hátterében például véralvadási zavar, fejsérülés vagy autoimmun betegség is.

Bizonyos anyai problémák, többek között a preeklampsziavagy bakteriális fertőzések is növelhetik a későbbi, gyermekkori stroke kialakulásának esélyét.

Agyvérzés gyerekeknél – tünetek

A gyermekkori stroke jeleit meglehetősen nehéz észrevenni, elsősorban a kis csecsemőknél. Sokszor csak hónapok múlva veszik észre, hogy valami nincs rendben, például, amikor a kicsi mozgása nem fejlődik megfelelően. A kisbabáknál stroke-ra utaló jelek lehetnek az arc, a kar, a láb ismételt rángatózása, a légzéskimaradás, a merev tekintet és az extrém aluszékonyság.

A gyermekeknél a tünetek a felnőttkori agyvérzéshez hasonlítanak, ezek közé tartozik a test egyik oldalának gyengesége, érzéketlensége, a beszéd, illetve a beszédértés zavarai (például az elmosódott, zavaros beszéd), a súlyos fejfájás, a hányás, a fáradékonyság, a szédülés és a görcsök.

Amennyiben ezeket a jeleket érzékeljük a gyermeknél, azonnal forduljunk orvoshoz! A gyermekkori stroke kezelése általában gyógyszerekkel, vérhígítókkal történik, de ezt természetesen az alapján döntik el, hogy milyen alapbetegség áll a stroke hátterében. Az agyvérzésen átesett gyermekek 15-18 százalékánál újabb agyvérzés következhet be.

Az agyvérzésen átesett gyermekek kezelésénél nagyon fontos a későbbi rehabilitáció, például a mozgás- vagy beszédterápia. Minél korábban kezdik ezt meg, annál jobb eredményeket lehet elérni.

Ezek is érdekelhetnek agyvérzés témában: