Gyerek

Gyermekgondozási díj – GYED 2019

Gyermekgondozási díjat (GYED-et) akkor igényelhetsz, ha jogosult voltál a csecsemőgondozási díjra (CSED-re) is, és ez az ellátás már lejárt. Hogyan igényelheted meg az ellátást, és mekkora GYED-re számíthatsz?
2019. Január 28.
Gyermekgondozási díj 2019

Mikor jár a GYED?

A csecsemőgondozási díj (CSED)168 napos folyósítási idejének lejártát követően kaphatod a gyermekgondozási díjat (GYED-et), amely a gyermeked kétéves koráig jár, illetve ha ikreid vannak, akkor hároméves korukig jár. Az ellátás biztosítási jogviszonyhoz, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonyához kötött.

Ki jogosult a GYED-re?

GYED-re jogosult a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő (tehát az anya vagy az apa), ha a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, a csecsemőt jogerős döntés alapján gondozó gyám,  a csecsemőt gondozó vér szerinti vagy örökbefogadó apa, ha a gyermeket szülő nő az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, illetve ha a gyermeket szülő nő meghal, vagy az a férfi, aki a csecsemőt egyedül vette örökbefogadási szándékkal nevelésbe, és aki részére korábban csecsemőgondozási díj került megállapításra.

Mi számítható még bele a 365 napos biztosítási időbe GYED igénylésekor?

Az előzetes, 365 napos biztosítási időbe bele kell számítani: a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz idejét, a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot, a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának idejét is a tényleges biztosításban töltött időn túl, abban az esetben, ha a szülő biztosítási jogviszonyban áll, de a szükséges biztosítási időt nem szerezte meg.

Mikor nem jár a GYED?

Nem jár GYED abban az esetben, ha egyéb rendszeres pénzellátást kapsz, amely alól kivétel a táppénz, a baleseti táppénz, a CSED/TGYÁS, a GYED, a gyermekgondozási támogatás (GYES, GYET), az álláskeresési járadék vagy segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a vállalkozói vagy munkanélküli járadék, illetve ha a kapott juttatás után egészségbiztosítási járulék fizetésére vagy kötelezett. Abban az esetben sem jár a GYED, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (például bölcsődében, napköziben) helyezed el, kivéve, ha közben keresőtevékenységet folytatsz, ha a gyermeked kikerül a háztartásból, illetve ha a jogosult előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti.

Mennyi GYED-re számíthatsz?

A GYED összege a naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér (amely 2019-ben 149.000 forint) kétszeresének 70 százaléka (amely 2019-ben 208.600 forint). Ha a biztosítási idő a GYED-re való jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, fő szabályként az ellátás alapját a jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év 1. napjától, a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. Ha a folyamatos biztosítási idő megszakadt, a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

Ha nincs összesen 180 naptári napi jövedelmed erre az időszakra, de van 120 napi, akkor abból fogják számítani a díjat, de ha nincs 120 napi jövedelmed se, viszont a GYED előtt közvetlenül 180 napig biztosított voltál, akkor a (minimum 30 napi) tényleges, vagy szerződés szerinti jövedelmed alapján számolják ki a GYED összegét. Ha ezek közül egyike sem érvényes rád, akkor a minimálbér kétszeresét veszik alapul az esetedben, kivéve, amennyiben a tényleges kereseted ennél kevesebb.

Ha GYED vagy GYES igénybevétele alatt, vagy az annak megszűnését követő egy éven belül születik újabb gyermeked, akkor a legfiatalabb testvére után járó ellátás díjával hasonlítják össze az összeget, és azt utalják neked, amelyik összeg a kedvezőbb. Ez a szabály viszont csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított CSED alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

Hogy igényelheted meg a GYED-et?

Az “Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványon igényelheted meg az ellátást, amit a munkahelyeden kell benyújtanod, illetve a munkaügyi központban, ha álláskeresési támogatást kapsz. Abban ez esetben, ha egyéni vállalkozó, őstermelő vagy önfoglalkoztató vagy, akkor az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű beadvánnyal kell fordulnod az illetékes járási hivatalhoz.

A nyomtatvány mellé továbbá be kell nyújtanod:

  • ha a CSED-et nem te igényelted, akkor a baba születési anyakönyvi kivonatát,
  • az örökbefogadásról, illetve az eljárás megindításáról szóló határozatot,
  • a gyámrendelő határozatot,
  • ha van, a magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozatot,
  • a biztosítás megszűnése után az “Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt.

A GYED visszamenőleg legfeljebb hat hónapig igényelhető, a juttatást pedig minden hónap 10. napjáig kell megkapnod.

Így igényelhetsz GYED-et, ha felsőoktatásban tanulsz

Ha a felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos hallgató vagy, illetve nemrég végeztél, úgynevezett diplomás GYED-et igényelhetsz, ha az alábbi feltételeknek megfelelsz:

  • nem lehetsz GYED-re jogosult, például mert nem vagy biztosított, vagy nincs 365 nap biztosítási időd,
  • a szülés előtti két évben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezel államilag elismert felsőoktatási intézményben,
  • magyar nyelvű nappali képzésben,
  • a gyermeked a hallgatói jogviszony idején, vagy a megszűnése utáni egy éven belül születik,
  • a gyermekedet a saját háztartásodban neveled,
  • magyar vagy más EGT tagállam állampolgára vagy,
  • a szüléskor rendelkeztél magyarországi bejelentett lakcímmel.

A diplomás GYED a baba egyéves koráig jár, ami mellett a folyósítás 169. napjától akár dolgozni is lehet.

A gyermeked vér szerinti apja is jogosult lehet a diplomás GYED-re, ha megfelel ezeknek a feltételeknek, és az édesanya nem kaphat se GYED-et, se diplomás GYED-et, vagy az anya meghal.

A juttatás összege felsőfokú alapképzésben, felsőfokú vagy felsőoktatási szakképzésben, illetve szakirányú továbbképzésben résztvevők esetén a minimálbér 70 százaléka, míg mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben tanulók esetén a garantált bérminimum 70 százaléka.

Az ellátást az “Igénybejelentés hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványon igényelhető meg az illetékes járási hivatalnál, ha pedig dolgozol, a foglalkoztatódnál. Ehhez csatolnod kell a baba születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

a felsőoktatási intézménytől az “Igazolás aktív hallgatói jogviszonyról gyermekgondozási díj igényléséhez” elnevezésű nyomtatványt, ha EGT tagállam állampolgára vagy, a lakcím igazolvány másolatát, illetve az anya halála esetén a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

Kapcsolódó írásaink: