Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyerekkori trauma okozhatja a figyelemzavart

Szerző: Babaszoba.hu

2014. május 24. | Frissítve: 2016. február 24.

Forrás: Medipress

Amikor egy gyerek figyelemzavarral küzd, képtelen összpontosítani, nem tud nyugton maradni és nem tudja irányítani az érzelmeit, azonnal felmerül a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) gyanúja.

Gyerekkori trauma okozhatja a figyelemzavart fotó: Europress

Egy, az amerikai Gyermekorvos Akadémiai Társaságok (PAS) éves találkozóján ismertetett kutatás adatai szerint azonban az orvosoknak nem lenne szabad legyinteniük a gyerekkori figyelemzavarra. A vizsgálatok szerint ugyanis az ADHD-vel küzdő gyerekeknek más nehézségekkel, például szegénységgel, a szülők válásával, bántalmazással, és a családtagok függőségi betegségeivel is együtt kell élniük.
"Kutatásaink alapján úgy tűnik, az ADHD-vel élő gyerekek esetében magasabb az egyéb traumák előfordulási aránya, mint az egészségeseknél - nyilatkozta dr. Nicole M. Brown, a kutatás vezetője - Az orvosok általában csak az ADHD-ra összpontosítanak, és figyelmen kívül hagyják a többi problémát, ami ugyanakkor hatással lehet a kezelésre."

Dr. Brown és kollégái összesen 65 680 gyerek adatait vizsgálták meg, akik mind a 2011-es Országos Gyermekegészségügyi Felmérésben vettek részt. A felmérés során a 6-17 éves gyerekek szülei különböző kérdésekre válaszoltak az ADHD-t, valamint a különböző gyermekkori traumákat illetően.

A vizsgált gyerekek nagyjából 12 százalékánál állapítottak meg ADHD-t. Az ő esetükben az egyéb problémák előfordulása is nagyobb volt azokhoz a gyerekekhez képest, akik nem szenvedtek figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban.

A legalább négy egyéb gyerekkori traumával küzdő gyerekek közül háromszor többen szedtek ADHD-gyógyszereket azokhoz képest, akik csak három, vagy annál is kevesebb járulékos problémával küzdöttek. Ráadásul a legalább négy problémával együtt élők esetében a szülők is nagyobb eséllyel ítélték közepesen súlyosnak és súlyosnak gyerekük betegségét, mint az ennél szerencsésebb gyerekek szülei.

"Egyértelmű, hogy az ADHD-s gyerekek esetében az egyéb traumás gondokkal is törődni kell - nyilatkozta dr. Brown - A gyerekgyógyászok feladata, hogy az ADHD-gyanús páciensek esetében a többi problémával is foglalkozzanak, és megpróbálják megoldani azokat."

Kapcsolódó cikkeink:
 • Nézd a jó oldalát! Kreatívabbak a hiperaktív gyerekek
 • Pörög megállás nélkül
 • Szoptatott gyerekeknél ritkábban alakul ki hiperaktivitás
 • Gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék