Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyerekkori elhízás ellen közös étkezés, sok alvás és kevés tévé

Szerző: -

2010. október 7. | Frissítve: 2016. március 10.

Forrás: MTI

Kisebb az esélye, hogy dagi lesz a kisgyerek, ha a család együtt vacsorázik, ha a gyerek eleget alszik és nem bámulja órákig a televíziót.

Családi étkezés, jó alvás és kevés tévé a gyermekkori elhízás ellen

Az Egyesült Államokban mind nagyobb társadalmi gond a gyermekkori elhízás, sajnos hazánkban is az, (hisz Magyarországon él a legtöbb túlsúlyos gyermek Európában). Készült egy nagyszabású vizsgálat, amelynek eredményeit a legnagyobb tekintélyű gyermekgyógyászati folyóirat, a Pediatrics közölte. A következtetések a magyar családok számára is tanulságosak lehetnek.

Miért baj, ha kicsit duci?

A túlsúllyal rendelkező gyerek nagyobb valószínűséggel lesz cukorbeteg és alakul ki nála magas vérnyomás, általában kevesebbet mozog és a csontrendszere, az ízületei sem fejlődnek rendesen. Ez a folyamat fokozatosan, de gyorsan halad előre: az iskoláskor előtti, 2-5 éves gyerekeknek 1975-ben 5 százaléka, öt évvel később már ennek a duplája, 10,4 százalék volt dagi az Egyesült Államokban. Hazánkban sem jobb a helyzet: itthon minden 5 gyerek túlsúlyos, és ezzel vezetjük az európai toplistát.
Sarah Anderson és munkatársai az Egyesült Államok területén 2001-ben született gyermekekből 8550-nek az adatait rögzítették és megnézték, hogy 2005-ben milyen ezeknek a kicsiknek az egészsége, testsúlya és magassága, milyenek a körülményei.

Az életkörülményekből három szempontot értékeltek. Följegyezték, hogy a hétnek legalább öt napján az egész család együtt vacsorázott-e, volt-e lehetősége a gyereknek, hogy átlagosan tíz és fél órát aludjon, végül a munkanapokon nem nézett-e televíziót két óránál tovább.

A kornak és testmagasságnak megfelelő adatok szerint a gyerekeknek 18 százaléka minősült kövérnek. Olyan családban, ahol az előző, három feltétel érvényesült, a gyerekeknek csak 14 százaléka lett kövér, viszont ahol sem a közös családi vacsora, sem a nyugodt alvás, vagy a tévénézés korlátozása nem volt meg, ott minden negyedik négyéves, 25,4 százaléka lett dagadt.

A statisztikai értékelés egyértelműen bizonyította, hogy már egyetlen védő tényező is csökkentette a gyerek elhízásának kockázatát és az eredmény ott volt a legjobb, ahol a családi körülmények minden szempontból megfeleltek az optimálisnak.

A kutatók azt a statisztikát is közölték, hogy az amerikai családokban ma milyen arányban élnek így az emberek. Az amerikaiaknak több mint a fele hetenként legalább hatszor családtagjaival együtt vacsorázott. A kisgyerekek 57,5 százaléka aludt legalább tíz és fél órát. A gyerekek tévénézését a szülők 40,4 százaléka korlátozta két óránál rövidebb időre.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Minden harmadik óvodás túlsúlyos
 • A reklámok szerepe a gyerekek elhízásában
 • Egyre több a duci gyerek

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék