Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gyerekjogok, amiket minden felnőttnek ismernie kell

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 7.

Forrás: 24.hu

És még sok minden máshoz is joga van. Van néhány alapelv, amit ha betartunk, akkor nagyobb biztonságot tudunk teremteni a gyerekeknek.

A gyereknek joga van nemet mondani
A gyermekjogok területén az utóbbi években, évtizedekben jelentős változások történtek itthon, de még mindig van hova fejlődni. Sokan, ha meghallják, hogy a gyerekeknek is vannak jogaik, még mindig összeráncolják a homlokukat, pedig ez nem mást jelent, mint jogtudatosságra nevelést, jól informált gyerekeket, akik így okos döntéseket tudnak hozni. A 24.hu arra kérte a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó Hintalovon Alapítványt, hogy állítsanak össze egy rövid útmutatót arról, melyek azok a hétköznapi alapelvek, amelyekkel nagyobb biztonságban és kiegyensúlyozottságban lehetnek a gyerekek. Íme, ezeket az elveket érdemes komolyan venni:

Nem túl kicsi hozzá!

A gyerekeknek joguk van információhoz az őket érintő kérdésekben, a koruknak megfelelő módon és mértékben. Nem tabu a válás, a halál, a betegség sem, a felvilágosításról is őszintén beszélhetünk velük. Nincsenek tabutémák, a gyerekeknek joguk van az őszinteséghez, az informálódáshoz.

A gyerek teste az övé

Nem kötelező a puszi. A gyerekekhez nem nyúlhat hozzá bárki, nem kell eltűrnie semmilyen fizikai érintést, beleértve a nagymamák pusziját sem, ha nem akarja. A gyerekeknek már egészen korán, kisbabakortól meg kell tanítani a saját határaikat és tiszteletben kell tartani azokat. A Hintalovon Alapítvány szexedukációs oldalát, a Yelont itt találod.

Játszani is engedd!

A gyerekeknek joga van a szabad játékhoz, a szabadidőhöz és ahhoz hogy ne legyen minden napjuk percre pontosan beosztva.

Számít a véleményem

A gyerekeket mindig meg lehet és meg is kell kérdezni az őket érintő kérdésekben, a koruknak megfelelő módon. Persze vannak határok: szandálban nem megyünk ki a hóba, de nagyon sok kérdésben nem kell helyettük, a fejük felett dönteni. Fontos figyelembe venni a véleményüket.

Ne posztold a Facebookra!

A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy senki se éljen vissza a képmásukkal. Fontos, hogy ne legyen felesleges digitális lábnyomuk, hogy ne kerülhessen illetéktelen személy kezébe a róluk készült fotó. Joguk van ahhoz, hogy a beleegyezésük nélkül ne készüljön róluk fénykép! Amikor még túl kicsik a mérlegeléshez, ne vegyük automatikusnak, hogy bármit megoszthatunk róluk.

Kimehet pisilni

A gyerekek alapjoga, hogy a fizikális szükségleteiket tiszteletben tartsák, így joguk van ahhoz is hogy kimehessenek például pisilni akár óra alatt is.

Ezért holnap dolgozatot írunk

Az iskolának elsősorban nem a számonkérésről kell szólnia. Az iskolának a fejlődést és a tanulást kell szolgálnia, így nem lehet büntetésből dolgozatot íratni, fenyegetéssel és retorzióval haladni. Minden gyereknek joga van tanulni és korának megfelelő támogatást kapni a fejlődéshez, tudáshoz.

Jogom van a családomhoz

A gyerekeknek joguk van családban élni. A család nem feltétlenül apát és anyát jelenthet: minden olyan közösség család, amiben egy gyerek biztonságban és szeretetteljes környezetben nő fel. Válás esetén a gyereknek mindkét szülőjével joga van kapcsolatot tartani, nem szabad őket eltiltani vagy elidegeníteni egyik szülőtől sem.

Az én jogaim ott érnek véget, ahol a tieid elkezdődnek

Minden gyereknek egyforma jogai vannak, senkinek sincs sem több, sem kevesebb. Az alapelv: az én jogaim ott érnek véget, ahol sértik másokét.

Tilos a belépés!

A gyereknek joga van a magánélethez. Ha szeretné, magára csukhatja az ajtót, lehetnek titkai és nem nézhetünk bele a telefonjába.

Biztonságban vagyok

A gyereknek joga van fizikai és érzelmi biztonságban lenni. Nemcsak a hétköznapi való életben, hanem az online térben is.

Nem a gólya hozza

A gyerekeknek joga van a szexuális neveléshez. Minden gyereknek van teste és az ehhez kapcsolódó információkra épp úgy szüksége van, mint bármi másra. A szexualitás nem csak szex és nem tizenéves korban kezdődik, hanem már egészen kicsi kortól. A szexuális nevelés fontos és elengedhetetlen része annak a testi lelki fejlődésnek, ami ahhoz szükséges hogy felnőttként kiegyensúlyozott felnőtté válhassanak.

Nem, nem, nem!

A gyerekeknek joga van nemet mondani. Ezt már egész kicsi korban jó, ha gyakorolhatják: meg kell adni a lehetőséget, hogy ne kelljen az "óra szerint" enni, ha nem éhes, vagy ne kelljen puszit adni annak, akinek nem akar. A nemet mondás képessége fontos a személyiségfejlődéshez, a határaink betartásához. Már egészen kicsi korban megtanulható hogy a nem, az nemet jelent és nem tárgyalási alap.

Nem beszélhetsz így velem

Minden gyereket megillet, hogy a méltóságát tiszteletben tartsák és erőszakmentesen bánjanak vele minden társas környezetben. A gyerekbántalmazás törvényileg is tilos, mégis nagy az elfogadottsága a magyar társadalomban. A verés és bármilyen fizikai bántalmazás hatása egyértelműen káros és semmilyen pozitív vagy hosszútávú nevelési hatása, fegyelmező ereje nincs, ezt tudományos kutatások is alátámasztják. A szóbeli bántalmazás, verbális abúzus kevésbé megfogható, de ugyanolyan negatív hatással van, mint a fizikai bántalmazás. Minden gyereket megillet, hogy szeretetteljes környezetben, jó bánásmódban részesüljön.

Segíts!

A gyerekeket 18 év alatt megilletik a gyerekjogok. Joguk van ahhoz, hogy segítséget kapjanak a tanulásban, fejlődésben, hogy biztonságban legyenek a társadalomban, amely figyelembe veszi a gyerekek szükségleteit.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék