Gyerek

Gyere közelebb!

Lehet, hogy még csak néhány éve közös az ágyunk, mégis egyre többször találjuk magunkat a két szélén. Leköt a gyerek, a munka, a háztartás, nem is emlékszünk talán a hajdani romantikus órákra. Több időt kéne szánnunk egymásra, de hogyan?
2008. Március 19.

Táncolj velem!

Együtt lépni, együtt érezni a zenét, a ritmust, ez alkalmi táncpartnerrel is fantasztikus, hát még azzal, akit szeretünk! Ha megtaláltuk a hozzánk illő táncot – legyen az néptánc, latin, rock’n’roll vagy keringő – biztosak lehetünk abban, hogy néhány órára elfelejtjük a pelenkákat, a villanyszámlát, a munkahelyi gondokat vagy az anyósviszályt. Csak mi vagyunk és a zene. Mint valaha, amikor először néztünk egymásra szerelmesen.

Az se baj, ha egyikünknek sincs táncos múltja. Számtalan tánciskola, táncház vár nyitott kapukkal, felső korhatár nélkül bárkit. Elég egy-két hónap tanulás, és már tudjuk is az alapokat. Aki nem olyan bátor, hogy látatlanban beiratkozzon egy egész tanfolyamra, megnézhet ingyen egy-egy órát, vagy ki is próbálhatja párjával, vajon ez az ő területük, vagy keressenek inkább más stílust. Egyes tánciskolákban időhöz nem kötött bérletek válthatók, tehát nem adott napokon “kell” járni, hanem követhetjük gyerekünk, bébiszitterünk, munkahelyünk és párunk ritmusát.

Akit a néptánc vonz, keressen olyan táncházat, ahol tánctanítás előzi meg az igazi “bulit”. A legjobb széki, mezőségi, dunántúli vagy szatmári táncokkal kezdeni, ez hamar sikerélményt nyújt, néhány alkalom után már nem kell annyira figyelni a lábunkra, szabadon élvezhetjük a táncot.

Ha túl vagyunk a tanulás első hetein, a magunk lábára állhatunk. Számtalan klub, tánciskola, közösségi ház programjai közt találhatunk nekünk megfelelő stílusú táncos estét.

tanchaz.lap.hu

tarsastanc.lap.hu

Miniszünidő

Igenis, jár egy kis kikapcsolódás. Akár egy hosszú hétvégére is eltűnhetünk a világ szeme elől, persze csak akkor, ha a babánk még nem született meg, vagy már akkora, hogy másra bízhatjuk. Hatalmas a kínálat, keressünk a saját temperamentumunk és pénztárcánk szerint.

Vidéki romantika – falusi turizmus

Ha nincs szükségünk luxuskörülményekre, de kényelmes, otthonos környezetre vágyunk, keressünk olyan úti célt, ahol szép vidéken tehetünk kellemes sétákat vagy hosszabb kirándulásokat. Ideális választás lehet Magyarország legdélibb borvidékének szíve. Villány és környéke a Mecsek lankáin, lélegzetelállító környezetben egész évben tartogat látnivalókat. Ideális egy kézen fogva kirándulós, csendes, feltöltődős hétvégére. Három napra a szállás reggelivel 10 000 forintból megúszható.

Wellness – testi-lelki feltöltődés

Akik a pihenős, kényeztetős kikapcsolódásra esküsznek, felkereshetnek egy wellnesshotelt, több ezer kínálja magát hazánkban. Ha csak a szálloda nyújtotta szolgáltatásokat szeretnénk élvezni, válasszunk magasabb kategóriájút, ahol minden elérhető az élménymedencétől a különféle masszázsokig. Ha a vidék is szóba jöhet, gondoljuk meg jobban, merre indulunk. Tapolca minden igénynek megfelel. Szép, könnyen bejárható belvárosán kívül a Tavasbarlang és a fürdő is sok látogatót vonz. A városközpontban található wellnesshotelben két fő részére nagyjából 50 000 Ft egy éjszaka.

Egy messzi városban

Aki többet áldoz egy kapcsolatfelmelegítő hétvégére, és életre szóló élményre vágyik, üljön fel egy fapados gépre, és irány a nagyvilág! Fontos tudni, hogy a diszkont légitársaságok árai rendkívül hullámzóak. Ha jó előre foglalunk, és rugalmasak vagyunk az utazás időpontját illetően, tízezreket spórolhatunk. Ne feledkezzünk meg a repülőtéri illetékről, mert ez a tétel növeli sokszorosára a jegy árát. Az ilyen “hosszú hétvégén” természetesen nem lehet megtekinteni egy metropolisz összes nevezetességét, de így is hónapokra feltöltődhetünk a belvárosi andalgástól, egy hangulatos kávéház teraszán elszürcsölt koktéltól.

www.falusiturizmus.lap.hu

www.datanet.hu/ftur

wellnesshotel.lap.hu

fapados.lap.hu

Nyugtató érintés

Engem mikor ringat el valaki? – kérdezhetnénk a századik átvirrasztott éjszakánk után, gyerekünkkel a karjainkban. Bizony nem csak a baba igényli a meleg, biztonságos érintést, mi, felnőttek is szeretnénk elpihenni, megújulni párunk karjaiban. Képzeljünk el egy finom masszázst! Ugye jólesne? Hát persze. De hogy kérhetném erre, hiszen ő is fáradt, rohan, és itt a baba, bármikor megzavarhat… De miért ne lehetne a masszázs kölcsönös? És miért kellene sokáig tartania? És miért ne tanulhatnánk meg a masszázs hatékony, kellemes formáit mi magunk? Ma már számtalan könyv foglalkozik ezzel, de találhatunk partnermasszázs-tanfolyamot is, ahol együtt sajátíthatjuk el a rövidebb és több időt igénylő technikákat, a test-, arc- és talpmasszázst.

A partnermasszázs szó sokakat megijeszthet, azt gondolván, itt szexuális mutatványokra próbálják kiképezni az embert. Persze van olyan is: érzéki partnermasszázsnak hívják, melynek mozgatója a szexuális örömök teljessé tétele. Ám magának a partnermasszázsnak nem ez a célja – de lehet ez az eredménye. A párjától kapott és a neki adott gondoskodó, lazító, gyógyító élmény elmélyíti a ragaszkodást, föllobbantja a szerelmet.

A masszázs kevésbé ismert formája a shiatsu, amely a test akupunktúrás pontjainak nyomásával oldja a feszültséget, csillapítja a fájdalmat. A “shiatsuzás” sok országban elterjedt a családtagok között, anyák “oldják” gyerekük tanulási gondjait, férjek feleségük fejfájását, feleségek férjük munkahelyi stresszét. Úgy gondolom, a megfelelő technika mellett jórészt a tökéletes egymás felé fordulás és az érintés varázsa felelős a hatásért.

Partnermasszázs-tanfolyam: www.imlardis.hu, tel.: 06 1 266 2462

Shiatsukezelés és -oktatás: www.shiatsu.hu, tel.: 06 70 9474 012

Szellemi feltöltődés

Ha azt mondod: vers, azt mondom: Megy a kocsi…, ha azt mondod: zene, azt mondom: Kis kacsa fürdik… Meddig mehet ez így tovább? Már el is felejtettük, milyen jókat beszélgettünk régen filmekről, könyvekről, mennyit játszottunk és nevettünk a barátainkkal. Nem érdemes megvárni, hogy gyerekeink felnőjenek, és velük jussunk vissza a Mosó Masán át a nagyoknak szánt kulturális termékek élvezetéig, anya a Pöttyös Pannát, apa a Bőrharisnyát útba ejtve. Szánjunk időt és energiát arra, hogy párunkkal együtt élvezzük a felnőttek világát, vágjunk bele egy-egy szellemi vagy esztétikai kalandba.

Hihetetlen kínálatuk van még a kisebb települések kulturális központjainak is. Vehetünk mozi-, színház- vagy koncertbérletet, nehogy a lustaság felülkerekedjen a “majd fogunk együtt kikapcsolódni” elhatározáson. Ha “bulizós pár” voltunk, és hiányzik a társaság, gondoljuk át, van-e lehetőségünk egyszer-egyszer visszatérni a régi barátok életébe. Ha ezt azért mégsem szeretnénk, vagy nincs rá lehetőségünk, hívjuk át mi azokat a barátainkat, akikkel éppen hasonló életciklusban vagyunk (vagyis nem lepődnek meg, ha a hűtőben matchboxot, a járókában viszont megrágott távkapcsolót találnak).

Egy-egy kártyaparti, házi pingpongbajnokság, Activity- vagy pókerparti, Gyilkosos vagy Most mutasd meg! lelket önthet a pelenkák közt elfásulni látszó anyába és a hajszolt apába. Újra felfedezhetik, milyen érdekes, vicces, szellemes, okos, ügyes ember is a párjuk, vagyis azt, ami a legfontosabb: jó vele! Poroljuk le bátran a középiskolás nyári táborok kedvenc játékait, vagy ha nem sikerül felidéznünk őket, nézzünk utána!

Fórum a társasági játékokról

tarsasjatek.lap.hu

Jim Glenn – Carey Denton: Családi játékok kincsestára (Kossuth Kiadó)

Forrás: Kismama magazin