Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gumióvszer (kondom)

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 4. | Frissítve: 2016. augusztus 20.

Forrás: Kismama magazin

A gumióvszernek az ad létjogosultságot még ma is - amikor pedig sokkal korszerűbb eszközök is rendelkezésre állnak -, hogy bárki használhatja.

Gumióvszer (kondom)

Óriási előnye, hogy a védekezés feladatát az erősebbik nemre hárítja, mellékhatása, szövődménye nincsen, nem avatkozik bele a női szervezet természetes hormonális szabályozásába, használata egyszerű, könnyen elsajátítható, s kizárólag akkor kell viselni, ha valóban szexre kerül sor. Nagy szó ez, hiszen a fogamzásgátlók java része rendszeres szedést, illetve mindennapos viselést feltételez abban az esetben is, ha közösülésre történetesen csak havonta egyszer-kétszer kerül sor.
Nem csak fiatalok és serdülőkorúak körében óriási a jelentősége (főként a szexuális úton terjedő, akár meddőséget is okozó betegségek megelőzése miatt, hiszen ez az egyetlen fogamzásgátló módszer, amely megvéd a szexuális úton terjedő betegségektől), hanem azok is használhatják, akik hosszú évek óta tartós párkapcsolatban élnek. A gumióvszer előnyei különösen a szülés utáni időszakban és a szoptatás idején a legnyilvánvalóbbak.
Sokan azt hiszik, különösen a férfiak, hogy az óvszer hatására csökken a szexuális élmény. Az esetleges problémákat azonban inkább a fejben élő előítéletek okozzák, nem a szupervékony, korszerű gumióvszerek. Ráadásul a kondom "időzítése", használata az előjátékba, a szexuális aktusba is beépíthető.
A hatás érdekében fontos, hogy ne csupán a tényleges nemi aktus során viselje a férfi, hiszen a hímvessző végén már az előjáték során is megjelenhetnek ondócseppek, amelyek a hüvelybe kerülve a termékeny időszakban terhességhez vezethetnek. Bizonyos testhelyzetekben, túlontúl heves mozdulatoknál előfordulhat, hogy elszakad a gumi, ezért a védettség hatásfoka némileg elmarad a fogamzásgátló tablettáétól: a hibaarány 5-15 százalék. A használati utasítás betartásával és némi gyakorlattal ezek jórészt kiküszöbölhetők, vészhelyzetben pedig még mindig bevethető a sürgősségi fogamzásgátló tabletta.
A boltokban, gyógyszertárakban többféle kiszerelésben és típusban kapható, mindegyik biztonságos. Ritkán, de előfordulhat allergiás reakció a használat során, ilyenkor érdemes allergológussal konzultálni.
Vegyük mindig komolyan a kondom lejárati idejét: a speciális anyag ugyanis egy idő után porózussá válik és könnyen elszakad. Érdemes sötét és hűvös helyen tárolni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék