Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gombaméreg van 19-ből 17 teljes kiőrlésű lisztben

2017. április 19.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete/babaszoba.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete független laborban tesztelte, hogy a teljes kiőrlésű lisztekben jelen vannak-e mikotoxinok és ha igen, akkor milyen koncentrációban.

Gombaméreg van 19-ből 17 teljes kiőrlésű lisztben

Azért a teljes kiőrlésű lisztekre esett a választás, mert az egészséges táplálkozás terjedésével a teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége is nő a fogyasztók körében. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a nagyobb áruházláncokban vagy kisebb boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg.
A mikotoxinok a gabonanövényekben lévő Fusarium gombák által termelődnek. Több esetben is már kis mennyiségben egészségügyi problémát okozhatnak: befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességet; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják.
A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél.
A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így a TVE ezek koncentrációját vizsgáltatta akkreditált laboratóriumban. Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint, ellenben a DON toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, igaz, egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át.

Ezekben nincs toxin

A legtöbb pontot (23) két olyan ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni. Ezek a Naturgold Teljes őrlésű bio tönkölyliszt és a Piszkei Bio Teljesőrlésű tönkölybúzaliszt voltak. Hogy hogyan szerepelt a többi liszt, melyikben mennyi mikotoxint talált a labor, azt a Tudatos Vásárlók egyesületének honlapján tudod megtekinteni.
A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.
A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaőrleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is.
A termékek ára széles skálán mozgott (199-1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között nem volt összefüggés.

Hozzászólások

Szuper kőkorszaki animációs film az egész családnak (X)

A Csibefutam, a Wallace és Gromit és a Shaun, a bárány alkotóinak legújabb őrült családi animációs vígjátékában a kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék