Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gluténjelző kutya segíti a 10 éves cöliákiás kislányt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 16.

Forrás: babaszoba.hu

Gofree, az első magyar képzés alatt álló gluténjelző segítőkutya, aki Emma, egy 10 éves cöliákiás kislány mellett tanul. A segítő eb a szaglásával tudja majd megállapítani és jelezni, hogy tartalmaz-e az étel glutént.

Gofree, a gluténjelző kutya segíti a 10 éves cöliákiás kislányt (Fotó: Facebook)
A kutyák bámulatos szaglószervükkel képesek a glutént azonosítani egy képzést követően. Gofree a NEO Segítőkutya Egyesület egyik legifjabb tanulója, aki a képzése után el fogja tudni dönteni majd minden ételről, hogy tartalmaz-e nyomokban glutént, vagy nem, és kis gazdája számára ezáltal biztonságos-e.

Az első magyar gluténjelző segítőkutya

Jelenleg csak Amerikában dolgoznak gluténjelző segítőkutyák, így Gofree lesz Magyarországon az első hasonló eb. A kutya 4 hónaposan került a NEO Egyesületünk látókörébe: megunt kiskutyaként került a gazdikeresők közé a Pilis-Budai Kutyamentőkhöz. Az Egyesület már évek óta szerette volna, hogy lehetőségük legyen egy ilyen segítőkutya típus kiképzése. Amerikában az elmúlt években kezdtek el dolgozni hasonló kutyák, akik hatalmas segítséget jelentenek a gluténérzékeny gazdáiknak. A speciális szagtréninget Maja Golob mesterkiképzőtől tanulják külföldön - ő volt az, aki 10 évvel ezelőtt kiképezte Eliast, a világ első gluténjelző kutyáját.

Mit kell tudni a cöliákiáról?

A cöliákia egy egész életen át tartó betegség, mely 100 emberből 1-et érint. A cöliákiások szervezete az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét. A teljesen gluténmentes táplálkozás a egyetlen hatékony gyógymód, ami borzasztó nehéz, hiszen szinte mindenhol jelen van a glutén, ahol élelmiszerrel foglalkoznak, akár egészséges ember számára észre sem vehető szennyezőanyagként is.

Miért van szükség a kutya segítségére?

Ezek a segítőkutyák még akkor is képesek a glutén szagát azonosítani az ételben, ha az csupán egészen kis mértékben van jelen, és ezt gazdáik számára megbízhatóan jelzik is. De miért is van szükség a gluténjelző kutyára, ha rengeteg olyan termék van, amely gluténmentes jelzéssel van ellátva, és sok étteremben, cukrászdában is készítenek gluténmentes ételeket? 
Gluténmentesként azokat a termékeket jelölik, melyek legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaznak: ez azt jelenti, hogy egyes termékek tartalmazhatnak minimális glutént, de mégis gluténmentesnek minősülnek. Vannak, akik ennyi szennyeződéstől nincsenek rosszul, de például Emmának, aki mellett Gofree dolgozik, már ennyi is problémát tud okozni. Emellett számos olyan termék is található az üzletekben, melyeken nincs feltüntetve, hogy glutént tartalmazhat, de az sem, hogy mentes.
Olyan rejtett buktatóval is kell számolni, mint például a gyógyszerek. Emma esetében például egy lázcsillapítóval jártak úgy, hogy nem volt feltüntetve, hogy a termék nyomokban glutén tartalmaz, de később kiderült, hogy a szirup édesítéséhez használtak ilyen összetevőt, ami hetekig tartó rosszullétet eredményezett. Az éttermi és cukrászdai gluténmentes kínálat esetén pedig fennáll a veszélye annak, hogy olyan konyhán készülnek, ahol amúgy gluténes ételeket is előállítanak, és ilyenkor nagyon magas a keresztszennyezés kockázata.
Gofree az első akadályokat sikeresen vette: kiképzővel letesztelték a temperamentumát, és megkezdte az alapozó képzést a NEO Segítőkutya Egyesületnél. A kutya időközben 1 éves lett, és külföldi kiképző segítségét kellett kérni a speciális gluténjelző képzéséhez, hiszen Magyarországon még soha senki nem képzett ki ilyen kutyát. Képzőivel lelkesen tanulják ezt az új területet, ami pedig a legfontosabb, hogy Gofree motiváltan és ügyesen halad a tanulmányaiban.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék