Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Genetikai ok állhat a gyakori középfülgyulladás mögött

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 12.

Forrás: Medipress

Egy új kutatás eredményei szerint genetikai háttér áll a visszatérő középfülgyulladás (akut otitis media) mögött. A tanulmányt a Nature Communications című kiadványban publikálták online.

Fülvizsgálat az orvosnál


Ez a rendkívül fájdalmas fertőzés az egyik leggyakoribb oka a gyermekkorban szedett antibiotikumnak, ám az eredmények hatékonyabb kezelés felé nyitják meg az utat.
13.000 gyermek DNS-nek analízise fedte fel a lehetséges kapcsolatot a középfülgyulladás és a hatos kromoszómán kódolt FNDC1 gén között. Egerek középfülében kimutatták a gén expresszióját.
"Annak ellenére, hogy a gén funkciója emberekben nem ismert, tudjuk, hogy egy gyulladásban fontos szerepet játszó fehérjét kódol a FNDC1"- nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Hakon Hakonarson, a Center for Applied Genomics at The Children's Hospital of Philadelphia igazgatója.
"Mikróbák okozzák a középfülgyulladást, azonban köztudott, hogy a genetikának is nagy szerep jut a betegség kialakulásában. Ez az első és legnagyobb kutatás, mely során az akut otitis mediára való hajlamot vizsgálták" - tette hozzá Dr. Hakon Hakonarson.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék