Egyéb

GYET (gyermeknevelési támogatás) 2022

A gyermeknevelési támogatás (GYET) a nagycsaládosoknak jár, a köznyelvben csak főállású anyaságiként szoktunk hivatkozni rá. Lássuk, ki kaphatja, mekkora az összege és hogyan igényelhető.
2021. December 31.
GYET (gyermeknevelési támogatás) 2022 (fotó: Getty Images)

Ki kaphat GYET-et?

A gyermeknevelési támogatás (GYET, más néven főállású anyaság) olyan szülőnek vagy gyámnak jár, aki a saját háztartásában három vagy ennél több kiskorú gyermeket nevel.A GYET legkorábban akkor igényelhető, ha a legkisebb gyermek betöltötte a 3. életévét. Addig jár a GYET, ameddig a legfiatalabb gyermek betölti a 8. életévét.A GYET jogosultsága nem függ attól, hogy a szülő vagy gyám mennyi biztosítási idővel rendelkezik.Ha a szülők együtt és a gyermekekkel közös háztartásban élnek, megállapodásuk szerint bármelyikük igényelheti a GYET-et.A GYET-re való jogosultságot nem érinti a gyermekek napközbeni ellátást biztosító intézményben történő elhelyezése.

Kinek nem jár a GYET?

A GYET nem jár annak a szülőnek, gyámnak, aki három gyermeknél kevesebbet nevel saját háztartásban. Annak sem jár a GYET, aki bizonyos rendszeres pénzellátásokban részesül, ilyen a- táppénz,

– csecsemőgondozási díj,

– öregségi nyugdíj,

– gyermekgondozási díj.Ugyanakkor nem tartozik ebbe a körbe a gyermekgondozást segítő ellátás és gyermeknevelési támogatás, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénz, baleseti táppénz, továbbá a járási hivatal által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díj – ezekben az esetekben tehát továbbra is jár a GYET.Abban az esetben sem jár a GYET, ha olyan gyermek után igénylik meg, akit a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján ideiglenes hatállyal elhelyeztek, nevelésbe vettek, továbbá 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el.

Annak a személynek sem jár a GYET, aki előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti.

Mekkora a GYET összege 2022-ben?

A GYET havi összege azonos a nyugdíj legkisebb havi összegével, így jelenleg bruttó 28 500 Ft. A GYET adómentes bevételnek minősül, az összegből így nem vonnak le személyi jövedelemadót, azonban levonnak 10 százalék nyugdíjjárulékot. Így a GYET nettó összege 25 650 Ft. Töredékhónap esetén, egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár.

GYET mellett lehet dolgozni?

Igen, GYET mellett lehet dolgozni, de az ellátásra jogosult legfeljebb heti 30 órát dolgozhat. Ha azonban otthonról dolgozik, akkor a keresőtevékenység időben nincs korlátozva.

Hogyan kell igényelni a GYET-et?

A gyermeknevelési támogatásra vonatkozó igény benyújtása a “Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására” című formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatvány tartalmazza az igénybejelentéshez benyújtandó iratok másolatának körét. A formanyomtatvány ingyenes. A gyermeknevelési támogatás iránti igényt az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal bírálja el. A kitöltött nyomtatványt postai úton és személyesen is el lehet juttatni az ügyfélszolgálatokra.A GYET igénylését elektronikus úton is megtehetjük. Ehhez ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkezni, és az ügyfélkapun keresztül kell bejelentkezni a Magyar Államkincstár portáljára.A kérelem tehát benyújtható:

– személyesen a fővárosi és megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatánál és a kormányablakoknál: https://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok

– postai úton (Magyar Államkincstár, 1919 Budapest)

– elektronikusan (ügyfélkapus regisztrációt követően): https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár, feltéve, hogy a benyújtás időpontjában a jogosultsági feltételek fennállnak. Az ellátást az igény késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

Mikor szűnik meg a GYET folyósítása?

Megszűnik a GYET-re való jogosultság, ha a legkisebb gyermek is betöltötte a 8. életévét és akkor is, ha a legidősebb gyermek betöltötte a 18. életévét. Ez azonban csak akkor van így, ha három gyermek van a családban, hiszen így már nincs három kiskorú gyermek.

Ha négy (vagy több) gyerekes a család és van három kiskorú gyermek, a legkisebb pedig elmúlt 3, de még nem töltötte be a 8. életévét, akkor továbbra is jár a GYET.