Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

GYET 2019 - Mit kell tudnod az igénylésről?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2019. február 19.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermeknevelési támogatás, a GYET egy olyan ellátás, amely a nagycsaládos, tehát legalább 3 gyermeket egy háztartásban nevelő szülőket segíti. Mekkora GYET-re számíthatsz, és hogyan igényelheted meg?

GYET 2019 - Mit kell tudnod az igénylésről?

Ki jogosult a GYET-re?

A GYET-et igénybe veheti a szülő, illetve a gyám, ha legalább 3 gyermeket nevel egy háztartásban. Az ellátás a legfiatalabb gyermek 3-8 éves koráig jár a családnak, viszont ha a legidősebb gyermek/gyermekek betöltik a 18. évüket, és így az egy háztartásban élő gyermekek száma 3 alá csökken, megszűnik a jogosultság.

Kinek nem jár a GYET?

A heti 30 órát meghaladó munkát végző személy nem veheti igénybe a GYET-et, viszont ha munkáját otthonában végzi, akkor nincs erre vonatkozó időkorlátozás. GYET-et nem lehet igényelni olyan gyermek után, akit ideiglenes hatállyal elhelyeztek, nevelésbe vettek, illetve akit 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el. GYET abban az esetben sem jár a szülőnek, illetve gyámnak, ha előzetes letartóztatásban van, illetve szabadságvesztés büntetését tölti.
A rendszeres szociális pénzellátásban részesülő személynek sem jár a GYET - a rendszeres pénzellátásba azonban nem tartozik bele a gyermekgondozást segítő ellátás és gyermeknevelési támogatást, az ezek mellett végzett munka után járó táppénz, baleseti táppénz, illetve az ápolási díj, amely a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozása után jár.

Mekkora GYET-re számíthatsz?

A GYET összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével egyenlő havonta, attól függetlenül, hány gyermeket nevelnek egy háztartásban. Mivel ez az összeg 2019-ben sem emelkedik, így havi bruttó 28.500 forint GYET-re számíthatsz - így a 10 százalék nyugdíjjárulék levonása után 26.650 forintot folyósítanak számodra, töredék hónap esetén pedig egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár.

Hogyan igényelheted meg a GYET-et?

A "Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására" című űrlap kitöltésével igényelheted meg az ellátást, amely formanyomtatványon megtalálhatod azt is, milyen iratok másolatát kell majd csatolnod a beadványhoz. Az igénylőlapot a lakóhelyed szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnál kell beadnod, és ha jogosult vagy, már az igény benyújtásának időpontjától jár számodra az ellátás. Késedelmes benyújtása esetén az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától számítva igényelheted meg a támogatást visszamenőleg.
Kapcsolódó cikkeink családi ellátások témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék