Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fokhagyma: a gyereknél is jó gyógyításra és immunerősítésre?

Szerző: Kiss Virág

2019. február 14. | Frissítve: 2021. március 21.

Lektor: Luczai Gabriella, fitoterapeuta

Forrás: babaszoba.hu

Mire alkalmazható a fokhagyma a gyereknél? Hány éves kortól és milyen formában adható? Mehet-e tabletta formájában is? És okozhat-e valamilyen problémát?

Fokhagyma: a gyereknél is jó gyógyításra és immunerősítésre?
Luczai Gabriella fitoterapeutát kérdeztük, mire érdemes figyelni, ha gyermekünkkel is szeretnénk megismertetni ezt a gyógy-és fűszernövényt.
A fokhagyma egy nagyon értékes, de csípős, erőteljes növényünk, mely még egy felnőttnél is gondot okozhat, nem hogy egy gyermeknél. Egy éves kor alatt semmiképp nem ajánlott nyersen fogyasztása- figyelmeztet Luczai Gabriella fitoterapeuta, akit azért hívtam segítségül, hogy jobban megismerhessük a fokhagyma jótékony hatásait.

Mikortól kaphat a gyermek fokhagymát?

Egy éves kor után vízben, húslevesben vagy tejben főzve adjunk ismertessük meg gyermekünkkel a fokhagymát, vagyis olyan ételbe csempészve adjuk számára, amit már fogyaszt.
Hároméves kora után már bátrabban próbálkozhatunk a használatával nyersen, de akkor is kis mennyiségben. A fokhagyma ugyanis hőt termel a szervezetben, és mivel egy gyermek még tele van energiával, jól működik szervezetének vérkeringése, nem kell további élénkítésnek kitenni. Gabriella azt javasolja, hogy a gyerkőcök mértékkel fogyasszanak ebből a növényből.

Ne erőltessük!

A fokhagymát is célszerű úgy bevezetni a gyermek étrendjébe, hogy kedve legyen hozzá.
A gyermeknek hároméves koráig még nincs éntudata, az anyával azonosítja magát. ezért Gabriella szerint a fokhagymát is úgy szerettethetjük meg vele, ha látja, hogy mi magunk is szívesen fogyasztjuk azt. Így ő is kedvet kaphat, meg szeretné kóstolni. Ugyanakkor nem kell erőltetni a dolgot, bízzuk a gyermekre, aki figyelni fog és utánozni szeretné majd a szülőt. A gyermek szervezete pontosan tudja, hogy mire van szüksége, ha nem kéri, akkor nem kell erőltetni, mert allergiát produkálhat.

Immunerősítés. Kell ez a gyermeknek?

A fokhagyma közismerten jó immunerősítő, de vajon adható e a gyermeknek fokhagyma immunerősítés céljából?
A gyermekek immunrendszerét 3 éves korig abban az értelemben nem kell erősíteni, mint ahogy egy felnőttnél szoktuk ezt emlegetni. A gyermek szervezete fejlődésben van, növekszik, érzékenyebben reagál mindenre, és ha beleavatkozunk, akkor előfordulhat, hogy allergia alakul ki nála- tudtam meg Gabriellától.
A vese egy éves korig nem tud rendesen kiválasztani, a máj nem tud tisztítani, és fél éves korig a bélrendszer mindent átereszt. A gyermek egyéves korára éri el azt a fejlettségi fokot, hogy bármit ehet és ihat; de az izgató, serkentő növényekkel, mint például a fokhagyma, ezt követően is óvatosan kell bánni - figyelmeztet a fitoterapeuta.
Luczai Gabriella azt is elárulta, hogy ha szoptat az anyuka, akkor érdemes neki elfogyasztania a fokhagymát. Kevesen tudják, hogy a terhesség alatt és szoptatás idején a szervezet az anyukától a lehető legtöbb szerves ként elvonja (ilyen kén van a fokhagymában is), hogy a születendő gyermeknek és a már kint élő babának megfelelő immunitást biztosítson. A fokhagyma gyógyító hatása kén tartalmú olajának tulajdonítható, az immunrendszer megfelelő működéséhez pedig kénre van szükségünk- tette hozzá a szakértő.
Ugyanakkor a szoptatás alatti fokhagyma fogyasztás is óvatosságot igényel. A fokhagyma irritálhatja a pici babát, megterheli az emésztését, ezen túlmenően az anya szervezete is alapból egy hevült állapotban van ebben az időszakban.

Milyen egyéb céllal adható fokhagyma a gyermeknek?

A megfázás és nátha általában hideg idők betegségei. Ilyenkor a szervezetnek sok energiára van szüksége, hogy védje magát a külső hidegtől. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy melegítő ételeket, növényeket eszünk és mozgunk, hogy a hideg által összehúzott bőr tudjon lélegezni, izzadni rendesen. Ilyen növény lehet a fokhagyma is, mely erőteljes méregtelenítő, hozzájárul a vértisztításhoz és hatására könnyebben ürülnek a méreganyagok a szervezetből.
A fokhagyma jó szolgálatot tesz még a bőrbetegségeknél, parazitás fertőzéseknél, csökkenti a hasmenést, ezért többek között ezekben az esetekben is bevethető.
"Az én véleményem azonban az, hogy főleg gyermekkorban az ételek fogyasztása ne valamilyen egészségmegőrző céllal történjen, hanem élvezetből. Élvezze az a gyermek az étel elfogyasztását és az lesz a legjobb immunerősítő" - javasolja Gabriella.

Kapjon-e fokhagyma tablettát a gyermek?

A fokhagyma erőteljes illata miatt nem mindig szívesen fogyasztott növény. Ennek a problémának az orvoslására viszont praktikus megoldást nyújthatnak a szagtalan fokhagyma tabletták és kapszulák. De vajon szedhet-e ilyesmit egy gyermek? - tettem fel a kérdést Gabriellának.
Feleslegesnek tartom, nincs rá szükség. A gyermek immunrendszerét nem fokhagyma tablettával kell segíteni - hangsúlyozta a fitoterapeuta. Egy gyermek szervezete még nagyon érzékenyen reagál mindenre. Fontos, hogy minden, ami hat a szervezetre, azt természetes formában juttassuk be a szervezetébe. Egyen fokhagymát, ha szereti, az neki bőven elég.

Okozhat-e bármilyen problémát a fokhagyma a gyermeknél?

Felnőtt embernél is okozhat problémát a fokhagyma, gyermeknél még inkább, ha túlzásba visszük. A fokhagyma hevítő hatása belső hőt termel, ami kiszáríthatja a szervezetet, és égő érzést kelthet a testben.
A fokhagyma fokozza a gyógyszerek hatását, ezért gyógyszerszedés mellett óvatosságot igényel a fokhagyma fogyasztása is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék