Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogszuvasodást okoz az asztma?

Szerző: Babaszoba.hu

2010. október 7. | Frissítve: 2016. január 20.

Forrás: Medipress

Nincs nyilvánvaló kapcsolat az asztma és a fogszuvasodás között - derült ki Journal of the American Dental Association számában megjelent tanulmányból.

A "Van kapcsolat az asztma és a fogszuvasodás között? - A szakirodalom kritikai áttekintése" című tanulmány 27 különböző anyagot nézett át, melyek 29 folyóiratban jelentek meg 1976 és 2010 márciusa között.

"Az elképzelés, hogy az asztma és a lyukas fog összefügg, valószínűleg az orvosi ügyelet dolgozóitól származik, akik sok, nem megfelelően kezelt asztmás kis beteggel találkoztak már. Az ilyen gyerekek esetében nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a fogaikat sem gondozzák megfelelően, emiatt lyukasak.

Ésszerűbb arra következtetni, hogy a szegényes orvosi ellátás az oka mindkét betegségnek, nem pedig az asztma okozza a fogszuvasodást" - mondta Gerardo Maupomé, az Indiana Egyetem fogorvosi karának megelőző- és közösségi fogászati professzora, a Regenstrief Intézet tudósa. Ő készítette az új JADA tanulmányt.

Fogszuvasodást okoz az asztma?


"Csak kevés bizonyítékot találtunk arra, hogy az asztma fogszuvasodást okozna. Valójában az átnézett tanulmányok közül a két legnagyobból az derült ki, hogy az asztmás gyerekeknek kevesebb a lyukas foga. Talán azért, mert a szülők rendszeresen hordják őket orvoshoz, így mindig meglátogatják a fogorvost is" - mondta Dr. Maupomé. Mivel az asztma tüneteinek súlyossága és az alkalmazott kezelések igen széles skálán mozognak, ezért igen nehéz egyértelműen meghatározni, hogy valóban van-e ok-okozati összefüggés a kettő között.
Bár nincsenek nyilvánvaló összefüggésben egymással, a fogszuvasodás és az asztma a két leggyakoribb krónikus gyermekbetegség az Egyesült Államokban. Minden gyerek esetében létfontosságú a rendszeres otthoni és orvosi fogellenőrzés.

Az asztmás gyerekek szüleinek nem kell tartaniuk attól, hogy növekszik a fogbetegségek kockázata, de Dr. Maupomé rámutatott, hogy az inhalátort használó asztmás gyerekek fogai gyakrabban érintkeznek cukrokkal, mivel a készülékekben fruktózt is használnak vivőanyagként. Bizonyos cukrok fogyasztásának gyakorisága és mennyisége a fogszuvasodás kialakulásának legfőbb faktorai. Javasolja azt is, hogy a szájon át lélegző, vagy szájszárazsággal küzdő gyerekek rendszeresen keressék fel a fogorvost. Ezek az állapotok kísérhetik az asztmát, de önálló jelenségként is előfordulhatnak.

A hosszabb távon használt gyógyszerek némelyike (köztük az asztmagyógyszerek is) csökkenthetik a nyáltermelést, pedig a nyál a fogak első számú védelmi vonalát képezi.

Animáció: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:
 • Ritkábban asztmásak a tanyán nevelkedő gyerekek
 • Megelőzhető az asztma gyermekkorban?
 • Fogaink épsége
 • Gyermekkori fogápolás: 5 tanács a fogorvostól

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék