Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogamzásgátlás

Szerző: Babaszoba.hu

2002. október 4.

Forrás: Család és Egészség

Az európai nők többsége használ szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát vagy egyéb születésszabályozó eszközt.

A fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletta hormonális hatóanyagot tartalmaz (mesterségesen előállított ösztrogént és progeszteront), amely a tüszőrepedés (ovuláció) gátlásával fejti ki hatását a női szervezetben. A fogamzásgátló tabletta hatásfoka megfelelő használattal 99%-os. A hormonális fogamzásgátlás ugyanakkor súlyosbíthatja a szív- és keringési betegségeket, ezért ellenjavallt magas vérnyomás, cukorbetegség, családi halmozódású magas koleszterinszint, valamint bizonyos emlőbetegségek esetében. Fogamzásgátló tabletták szedése mellett a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás szintén ellenjavallt, mert megnövelik a keringési betegségek kockázatát és csökkentik a tabletta hatékonyságát.

A fogamzásgátló tabletták fő típusai:

Kombinált tabletták: Szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmazó, egy-, két- vagy háromfázisú készítmények. Ezek közül a normál dózisú tabletták 50 µg, a kis dózisú, úgynevezett minitabletták vagy mini-pillek 20-35 µg szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmaznak.
Mikrotabletták. Csak szintetikus progeszteront tartalmaznak. Kevés hatóanyagukkal nem zavarják meg a peteérés természetes folyamatát. Kétféle módon hatnak: egyrészt elvékonyítják a méh nyálkahártyáját, másrészt sűrűbbé teszik a méhnyaknyákot. Kevésbé hatékonyak a másik két formánál (különösen akkor, ha elfelejtik bevenni őket). A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől.

Egyéb hatékony módszerek

A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek:

A spirál: Ezt a kis műanyag eszközt - újabban ezüstözött vagy aranyozott - rézdrót fogja körül. Általában olyan nőknek szokták ajánlani, akik már szültek. A nőgyógyász helyezi fel a méhbe. A modern spirálokat akár öt évre is felhelyezhetik, de bizonyos kutatási adatok arra utalnak, hogy hosszabb ideig is gond nélkül benntarthatók. Régebben attól tartottak, hogy a méhen belüli eszközök a méh gyulladását váltják ki, mára azonban ez a tévhit megdőlt. Így például aszpirin és más gyulladásgátlók is szedhetők spirál használata mellett.
A spirál egyedüli ellenjavallata, a méh gyakori vagy jelenleg is fennálló gyulladása, fertőzése. A spirál hatásfoka megközelíti a tablettákét és használata rendkívül kényelmes. Mindezek alapján korunk ideális fogamzásgátló eszköze.
Miután a spirál a helyén van, sem a férfinak, sem a nőnek nem kell többé vigyáznia. Természetesen szükség van az évenkénti nőgyógyászati ellenőrzésre, panasz esetén pedig sürgős kivizsgálásra.
Az esemény utáni tabletta: Ma Magyarországon több ilyen készítmény is használatos. Ezek közt van olyan gyógyszer, amelyből egyszeri közösülés után 1 tablettát kell bevenni, majd nyolc óra múlva még egyet. Havonta legfeljebb négy tablettát lehet bevenni. Más esemény utáni készítmény esetében a közösülést követő 72 órán belül 2 tablettát kell bevenni, majd 12 óra múlva újabb 2 tablettát. E módszerek hatásfoka 95 százalék lehet, ha betartják a megjelölt időhatárokat, s ha valóban csak egyetlen aktusra került sor. A hormonok megakadályozzák a pete beágyazódását a méh nyálkahártyájába. Hangsúlyozni kell, hogy ezek a szerek csak sürgősségi fogamzásgátlóként javasolhatók (pl. váratlan szexuális kapcsolat, kondom sérülése, nemi erőszak stb. esetén).
Progeszteron-injekció: A készítményt 12 hetente injekcióval juttatják a női szervezetbe. Szülés után ajánlott azoknak, akiknek a spirál felhelyezésére várniuk kell. Alkalmazzák továbbá endometriózis betegségben (a méhnyálkahártya rendellenes helyeken történő előfordulása), miómák (jóindulatú méhizom-daganat) vagy más méhbántalmak esetében is. Cikluszavarokat okozhat.

Veszedelmes praktikák

Az alábbiakban olvasható fogamzásgátló módszerek mindegyikét hatékonyabb és modernebb eljárások váltották föl. Ezért senkinek nem ajánljuk, hogy ezekkel védekezzen. Bármilyen meglepő azonban, mégis szép számmal akadnak olyanok, akik továbbra is használják e levitézlett technikákat.
Hüvelyi irrigálás: A nő vízsugár kíséretében spermaölő szert juttat a hüvelyébe egy applikátorral az ondó kilövellését követően. Az eljárás azzal a veszéllyel jár, hogy a vízsugár éppenséggel még gyorsabban a méhbe hajtja az ondósejteket. A módszer hatásfoka csak 60 százalékos, arról nem is szólva, hogy megfosztja a nőket az orgazmus teljességétől, s végül az oldódás fázisától.
Elhúzódó szoptatás: A szoptatás a gyermekágyból való felépülés után késlelteti az első tüszőrepedést. A módszer nem megbízható, mert szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is.
Megszakított közösülés: A férfi a magömlés előtt visszahúzza a hímvesszőt partnere hüvelyéből. A módszer nem túl hatékony, mert a hüvelybe kerülő egy csepp sperma is okozhat terhességet. A férfi részéről természetellenes önfegyelmet követel, és mindkét fél számára akadályozza a szexuális beteljesülést. Ezt a módszert a 18 éven aluli serdülők 2-3 százaléka alkalmazza.
Naptármódszer: Az Ogino-Knaus-módszer időszakos tartózkodást jelent a nemi élettől. (Az aktusra a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor.) A kockázat nagy, mivel kevés nőnek van teljesen szabályos ciklusa.
Hőmérőmódszer: A fogamzóképes időszakokat a hőmérsékletváltozás alapján számolják ki. Ilyenkor az ébredési alaphőmérséklet (szájban vagy végbélben mérve) 37 °C-ra, vagy annál magasabbra emelkedik. Kockázatos, mert szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék