Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Figyelemzavart okozhat a tévézés

Szerző: Babaszoba.hu

2010. július 9. | Frissítve: 2016. február 25.

Forrás: Medipress

Az órákig tartó tévézés - akár kapcsolgatva az adások között - vagy a konzoljátékok, számítógépes játékok bizony megnehezíti a koncentrálást az iskolában - állítják pszichológusok.

A kutatók megosztottak a témával kapcsolatban, de ahogy azt Douglas A. Gentile, az Iowa Állami Egyetem médiakutatási laborjának vezetője elmondta: "még nem igazán tudjuk, hogy okoz-e a tévézés és a videojáték figyelemzavart a gyerekeknél. A túl sok képernyő előtt eltöltött idő viszont egyértelműen kapcsolatba hozható a megnövekedett agresszióval és nem meglepő, hogy a derékbőséget is befolyásolja."

Ha nem viszik túlzásba a játékot, nem lesz baj


A kutatók egy 1300 fős iskoláskorú gyerekekből álló csoportot figyeltek meg egy éven keresztül, és kérték szüleiket és tanáraikat, hogy kövessék nyomon tévézési szokásaikat és az iskolai viselkedésüket. A kutatás során azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen néztek tévét vagy játszottak konzoljátékokat, videojátékokat, alig mutatkozott jobban az odafigyelési probléma, csak a napi 2-3 óránál többet tévéző gyereknél volt az átlagosnál nagyobb százalékban jelen.
A napi rendszeres tévézés viszont növelte a veszélyét a tanulmányi eredmények romlásának. A kutatás tehát nem bizonyította, hogy az odafigyelési problémák és a hiperaktivitás köthető lenne a tévézési szokásokhoz, de ha a gyerek már eleve küzd ezekkel a problémákkal, a túl sok képernyő előtt eltöltött idő csak ronthat a helyzeten.

A tanulmány azoknak a szülőknek is segítségére lehet, akiknek gyermeke odafigyelési zavarokat mutat. Douglas A. Gentile szerint a szülőknek az első védelmi vonalat jelentheti a képernyő előtt töltött idő kontrollálása, ami sokkal nagyobb segítséget biztosíthat mint azt sok szülő gondolná.

Ezek is érdekesek lehetnek:
 • Számítógépező bölcsisek?
 • Buta és agresszív lesz a gyerek a tv-től
 • Állítsuk fel a gyereket a televízió elől!
 • Kapcsold be/ki a tévét!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék