Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Férfiszemmel: Dolgozzon-e az anya?Szülés után

Szerző: Fekete Alexandra

2013. június 6. | Frissítve: 2016. február 24.

Forrás: babaszoba.hu

Változóban a világ. Míg régen az volt a természetes, hogy a nő otthon maradt a gyerekkel, ma már elfogadott, hogy akár azonnal visszamegy dolgozni a szülés után. A döntést sokféle és számos tényező befolyásolja. De hogyan látják mindezt a férfiak?

A gyerek mellett a helye?

"A megoldás egyéni, nincsen egységes, mindenhol és minden családban alkalmazható recept" - mondja Darvas Ágnes szociálpolitikus. A gyerekeknek stabil környezetre van szükségük. Optimális esetben a család valódi választási helyzetben van, és minden szereplő (gyerek, anya, apa) érdekeit és szükségleteit figyelembe véve tud dönteni a megoldásról.

Dolgozzon-e az anya?


Ehhez természetesen elérhető és jó minőségű gyerekszolgáltatások, rugalmas foglalkoztatási formák és a szabad döntést támogató, tiszteletben tartó és azt el is fogadó társadalmi környezet kell.

Magyarországon az emberek jelentős többsége úgy gondolja, hogy az anya helye a gyerek mellett van az első három évben. Kicsit megengedőbb a közvélemény, ha otthon végezhető munkáról van szó, illetve ha a család pénzügyi helyzete miatt elengedhetetlen a nő munkavállalása a gyerek egy-két éves korában. Természetesen ebben is igen jelentősek a különbségek, lakhely szerint is.

Apró falvakban, kisebb településeken, ahol a lakosság csaknem 40 százaléka él, nem csupán a munkavállalási lehetőségek kedvezőtlenebbek, mint a városokban, de a gyerekszolgáltatások (például bölcsőde) is jóval nehezebben érhetők el. Itt a közvélekedés is más az anyák munkába állásáról. Megfigyelhető, hogy ilyen közegben és helyzetben jellemzően tovább élnek a tradicionális női és férfi szerepek.

A feleségem bevállalt egy fél műszakot, én meg a pelenkázást


Péter, Adrienn és a gyerekeik

"A mi történetünk nem szokványos" - kezd bele a mesélésbe Péter. "Amikor az ikerlányaink megszülettek, akkor nekem éppen alig volt munkám, a feleségem viszont kozmetikusként szép vendégkört tudhatott magáénak. Ezért amikor a lányok háromhetesek lettek, a feleségem részmunkaidőben visszament dolgozni. Ezzel kezdetét vette egy zűrös, nehéz, de a babák miatt mégis szép időszak.

Mivel a lányok kizárólag szoptak, ezért a feleségem ide-oda rohangált a lakásunk és a kozmetika között. Sőt az is előfordult, hogy én vittem be a kicsiket hozzá. Közben javában építkeztünk, így én a munkám, a kozmetika, az építkezés és az otthonunk között ingáztam folyamatosan, naponta többször is. Szerencsére volt segítségünk, egy pótnagyi, akinek nagyon sokat köszönhetünk. Férfiként mindent megcsináltam, az első perctől kezdve pelenkáztam, fürdettem, mostam a szennyest.

Ma már örülök, hogy így alakultak a dolgaink, hiszen a kezdetektől részese vagyok a gyerekek életének. Láttam, amikor először fordultak hasra, ott voltam az első lépéseknél és az első szavaknál és ez mindennél többet jelent nekem. Persze semmit nem adnak ingyen. A mai napig emlékszem az éjszakákra, amikor a feleségem az egész napos munkától és a gyerekektől fáradtan aludt, én pedig cserélgettem mellette a lányokat: mindig azt vittem oda, amelyik felsírt, hogy szopizni szeretne.

Aztán másnap én aludtam el vezetés közben - utólag azonban már csak a szép részére emlékezünk. A gyerekek megszokták a helyzetet, egyáltalán nem viselte meg őket, hogy hárman - a feleségem, Annus néni és én - felváltva gondoskodunk róluk. Adriennek nehezebb volt, ő irigykedve nézte a gyesen levő kismamákat, akiknél megszokott menetrend szerint történnek a naponta ismétlődő teendők.

Most, hogy nőnek a lányok, minden könnyebb. Nélkülük még mindig nem mozdulunk ki, de egyre többször szervezünk az ismerőseinkkel találkozókat, vacsorákat, lassan visszatérünk a rendes kerékvágásba."

További cikkeink a témában:
 • Támogattam, hogy visszamenjen dolgozni
 • Anyaság és karrier? Menni fog!
 • "Az én anyukám semmit sem csinál"
 • Apa marad otthon

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék