Gyerek

Ferdenyak: fertőzésektől, huzattól is kialakulhat

Veleszületett rendellenesség is lehet a ferdenyak, de okozhatja izomprobléma, huzat, de akár tumor is.
2018. November 09.
Ferdenyak: fertőzésektől, huzattól is kialakulhat

A ferdenyak elnevezés arra az állapotra utal, amikor valaki ferdén tartja a nyakát. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint a veleszületett rendellenességen túl, sok szerzett ok is állhat a háttérben, amelyeket mindenképpen kezelni kell.

Melyek a nem veleszületett okok?

Amikor valakinél az tapasztalható, hogy a nyaka oldalra dől, az álla pedig a másik irányba mutat, ferdenyakról (torticollisról) beszélhetünk. Ez egy viszonylag gyakori születési rendellenesség, melynek oka sokszor a születés közben szerzett izomsérülés, amely jól kezelhető.

Azonban a probléma később is kialakulhat. A leggyakoribb kiváltó okai a következők:

– a központi idegrendszer megbetegedései,

– nyak- vagy gerincsérülés, ami izomgörcsöt okoz,

– a fejet vagy a nyakat is érintő fertőzés, amely a gyulladás miatt összehúzza az izmokat,

– a torok és/vagy a felső légutak betegségei, amelyek nyirokcsomó megnagyobbodást vagy tályogot okoznak,

– olyan fertőzések, amelyek a fület, az állkapcsot, a fogakat, az orrmelléküregeket érinti.

Arnold doktor arra figyelmeztet, hogy bár ritkábban, de olyan okok is meghúzódhatnak a háttérben, mint a nyaki gerinc ízületi gyulladása, a hegesedő szövet, bizonyos gyógyszerek használata, illetve olyan egyéb okok, mint a kábítószer használat (ami az izomszabályozás hiányát eredményezi), bizonyos szív-érrendszeri rendellenességek és tumorok.

A ferdenyak típusai

Átmeneti torticollis

Az egy-két napig jelenlévő problémát sokszor a huzat vagy a légkondicionáló használata okozza, ami miatt megduzzadnak a nyirokcsomók. Jellemzően nem igényel kezelést.

Izom eredetű torticollis

Ez a leggyakoribb oka a ferdenyak kialakulásának, amikor valamilyen ok miatt a nyak egyik oldalán kötöttebbé válnak az izmok. Ezt az okot kell az orvosnak felderíteni és természetesen kezelni.

Tartós torricollis

Ha az izomzatban vagy a csontszerkezetben krónikus probléma mutatkozik, tartósan is kialakulhat a ferdenyak. Mivel gyakran a központi idegrendszer megbetegedése okozza, fontos lehet a neurológiai kivizsgálás. Ritkán, de előfordulhat, hogy a gerincen növekvő tumor nyomja az idegeket a nyaki területen.

Cervicalis dystonia

A spastikus torticollisnak is nevezett állapot kapcsán a nyaki izmok akaratlanul összehúzódnak, és ennek a lassú, görcsös mozgásnak a hatására a fej valamelyik irányba elfordul és elbillen.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

– Elsősorban a tünetek határozzák meg, mikor érdemes segítséget kérni. Ha neurológiai tünetek jelentkeznek, ha a nyakizmok fájnak, feszülnek, ha nehézséget okoz a fej billentése vagy elfordítása, ha a szem vagy a nyelv irányítása okoz gondot, vagy ha hát- és fejfájás is társul a panaszok mellé, és a tünetek nem múlnak el néhány nap alatt, mind például egy “elalvásnál”, mindenképpen érdemes diagnózist felállíttatni – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

– Természetesen amennyiben sérülés okozta a bajt, azt is késlekedés nélkül ki kell vizsgáltatni. A pontos diagnózishoz szükség lehet képalkotó eljárásokra is, majd ezek ismeretében, a fizikális vizsgálatra és az anamnézisre alapozva el lehet dönteni, mit tehetünk a gyógyulásért.

A jelentős fájdalom és a gyulladás enyhítésére beválhat például a helyi célzott injekció, és adott esetben szükség lehet nyakmerevítőre is. Később eredményesen alkalmazható az orvosi kollagén injekció, amely a fájdalmat is csökkenti és az okokat is kezeli. Jó hatásfokokkal alkalmazhatók különböző fizikoterápiás eljárások, mint a lökéshullám terápia, illetve megoldást jelenthet a lágylézer kezelés és az orvosi akupunktúra is.

Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a műtét, ami megakadályozza az izmok akaratlan összehúzódását. Ami pedig az esetek nagy részében komoly segítséget jelent a kiújulás megelőzésében, az a gyógytornász által személyre szabott speciális gyógytorna.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: FájdalomKözpont