Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Felnőttkorban problémát okozhatnak a gyerekkori kegyes hazugságok

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 15. | Frissítve: 2021. február 16.

Forrás: babaszoba.hu

Ki gondolta volna, hogy az olyan apró hazugságoknak gyerekkorban, mint a Ha nem jössz most velem, itt hagylak! hosszú távú következményekkel járhatnak?

Felnőttkorban problémát okozhatnak a gyerekkori kegyes hazugságok (Fotó: iStock)
Előfordul, hogy a szülőknek füllenteniük kell. "Megígérem, hogy az oltás nem fog fájni!", "A spenóttól erős leszel!", "Természetesen létezik a Télapó!" És ki hibáztatná őket ezekért? Hiszen a gyereknevelés nem egyszerű, és néha ezt kell tenni, hogy egy kicsit könnyebb legyen.
Egy új tanulmány szerint azonban, amelyet a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetemen készítettek, azoknak a gyerekeknek, akiknek apróbb dolgokban hazudtak a szüleik, nehezebb lesz alkalmazkodniuk a felnőttséghez, felnőttként maguk is hajlamosabbak lesznek a füllentésre, és nagyobb valószínűséggel lesz majd negatív a viselkedésük.
A kutatás során 379 szingapúri fiatal felnőttet kérdeztek arról, hogy a szüleik hazudtak-e nekik, mikor gyerekek voltak, mennyit hazudnak ma a szüleiknek, és mennyire jól tudnak alkalmazkodni a felnőttkori kihívásokhoz. Végül arra jutottak, hogy azok, akiknek a szüleik füllentettek, nagyobb arányban hazudtak felnőttként maguk is a szüleiknek. - Úgy tűnik, ezek olyan jellegű hazugságok, amelyekkel időt takaríthatnak meg a magyarázkodás során, ha bizonyos dolgaik nehezen magyarázhatók - mondta el a tanulmány vezetője, Setoh Peipei, az egyetem adjunktusa.
Amikor a szülők azt mondják, az őszinteség a legjobb taktika, ám maguk kegyes hazugságokat mondanak a gyereknek, azzal ellentmondó üzenetet közvetítenek felé. A szülők hazugságai végül ronthatják a bizalmat, és jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a gyerek hasonló mintát kövessen.
Peipei szerint a kutatásuk azt sugallja, hogy a hazugság használatának a nevelésben negatív következményei lehetnek felnőtt korban. - A szülőknek tisztában kell lenniük ezekkel a későbbi következményekkel, és mérlegelniük kell a hazugságok alternatíváit, mint a gyerekek érzelmeinek elismerését, a valós információk megadását, hogy tudják, mire számíthatnak, legyen választási lehetőségük, és együtt oldhassák meg a problémáikat - magyarázta a kutatás vezetője.
Mielőtt azonban pánikba esne bárki is, hogy ha hazudik a Télapóról, az maradandó problémát okoz a gyereknél, megnyugtatnánk az illetőt. A kutatás szerint sokkal inkább azokkal a hazugságokkal van gond, amelyek lényege, hogy általuk bizonyos viselkedést váltsanak ki a gyerekből, nem pedig az apróbb, kegyes hazugságokkal. Így ez utóbbiakat időnként be lehet vetni, ha nincs más mód.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék