Gyerek

Feledésbe merült, régi magyar lánynevek

Ha még keresőben vagytok, hogy mi legyen a születendő kislányotok neve, nézzétek meg ezeket a méltatlanul feledésbe merült, csodaszép régi magyar lányneveket!
2021. Április 16.
Ne hagyjuk a feledés homályába veszni ezeket a szép neveket! (Fotó: Getty Images)

Ha olyan nevet kerestek, amik nem szerepelnek az elmúlt évek száz leggyakrabban adott keresztnév listájában, ezek a lánynevek nálatok is bekerülhetnek abba a képzeletbeli kalapba, amiből aztán kiválasztjátok a mindenkinek legjobban tetszőt. 

Apolka

Az Apollónia régebbi magyar becézésének önállósult formája. Az Apollóniát talán kevesebben tudják elképzelni kislányuk neveként, a rövidebb és becézett Apolka viszont napjainkban is kedvesen cseng és passzol a lányokhoz babaként és akkor is, amikor nagyra nőnek. Apolka névnapból nincs hiány, négy közül is választhattok, ha kislányotok ezt a nevet kapja: január 28., február 9., március 8. és július 7. is az Apolkák ünnepe!

Helka

Hangzásban meglehetősen közel áll a Helgához, az egybetűs eltérés mégis egész más csengést kölcsönöz ennek a magyar névnek. Kíváncsi vagy az eredetére és a jelentésére? Úgy tartják, hogy a Heléna magyar becézéséből nőtte ki magát önálló névként, kevesen tudják azonban, hogy a Balaton tündérét is Helkának hívják, amit ma is őriz egy feledésbe merült legenda. A Helkák névnapja július 11-re esik.

Ilka

Az Ilona névből alakult ki, méltatlanul kevés kislánynak választják a szülők ezt a kedves nevet, aminek a jelentése is igazán pozitív: fényes, sugárzó. Az Ilonát ma már csak elvétve adják gyermeküknek a szülők, helyette az olyan rövidebb változatok válnak népszerűbbé – de továbbra sem gyakorivá! – mint az Ila, Ilka, Illa, Jelka. Névnapjai: április 23., július 31., augusztus 18.

Kála

A Kála egy magyar eredetű név, ami a kála virágból alakult ki. A rendkívül ritka nevek közé tartozik, eddig sosem került még fel a 100 leggyakrabban anyakönyvezett név listájára, ezért nem kell attól tartani, hogy a Kála nevet viselő kislány gyakran fut majd bele névrokonba. Ha ezt a nevet választjátok, augusztus 1-én ünnepelhetitek a kicsi névnapját. 

Rézi

Ez is egy igazán ritka magyar név, ami a Terézia becézéséből önállósodott. A jelentésével kapcsolatban többféle elképzelés is kering a köztudatban, földrajzi kötődés mellett a hozzáértők szerint azt is jelenti, hogy arató, szüretelő, vadászó nő, vagyis a név viselői arra születnek, hogy learassák munkájuk gyümölcsét. A Rézik október 15-én ünneplik a névnapjukat.