Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Feldmár András: "A gyerek elől semmit nem lehet eltitkolni"

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 20.

Forrás: HVG.hu

Az őszinteségért büntetés jár - ez az élet egyik legtragikusabb pillanata a gyereknek Feldmár András szerint, aki a HVG Extra Pszichológia Szalon vendége volt.

Az élet egyik legtragikusabb pillanata, amikor egy gyerek rájön, hogy az őszinteségért büntetés jár - mondta Feldmár András a HVG Extra Pszichológia Szalon vendégeként. A beszélgetés során sok mindenről szó volt, álmokról, bátorságról és az igazi párbeszédekben megszülető "mi"-élményről is.
Feldmár András: "A gyerek elől semmit nem lehet eltitkolni"
A CEU 400 fős előadótermében szervezett beszélgetést Feldmár Andrással a HVG Extra Pszichológia Szalon. A pszichoterapeuta mindkét új kötete az őszinteségről, a mesék erejéről és a beszélgetés fontosságáról szól.
"Beszélgetés nélkül nem lennének könyveim. Ha egyedül kéne írni, meghalnék az egyedülléttől" - idézi Feldmárt a hvg.hu. A pszichoterapeuta azt is elmondta, hogy az igazságnak senki nincs a birtokában, az csak egy szeretettel teli párbeszédben tud megmutatkozni, a "mi"-élmény pedig már szinte spirituális természetű, "nagyobb, mint te vagy én, és amit a "mi" akar, az jó, és jó, ha odaadjuk neki magunkat".
Feldmár András kedvenc meséje egyébként Török Sándor Kököjszi és Bobojsza című meseregénye. "Azért szeretem a meséket, mert olyanok, mint az álmok" - magyarázta. A mesék tulajdonképpen kollektív álmok. Főleg azok, amelyek sokáig élnek, fennmaradnak. A mesékkel el lehetett  olyasmiket mondani, amiket valójában a hétköznapokban nem szabad gondolni. Például azt, hogy egy anya lehet olyan, mint egy gonosz boszorkány - gyilkos, gyűlölettel teli. Ezt a nagyon nehéz mondanivalót tudja szépen elmesélni a Jancsi és Juliska.
A beszélgetésen a szülő-gyerek kapcsolat is szóba került. Feldmár úgy gondolja, hogy egy gyerek előtt semmit nem lehet eltitkolni, mert a gyerek tud mindent, csak nincsenek rá szavai. Ezért minél hamarabb szavakat kell adni a gyereknek, hogy az érzések ne félelmetesek legyenek, hiszen ha valamit ki lehet mondani, akkor máris könnyebb. Feldmár András arra emlékeztetett, hogy a gyerekek alapvetően őszinték és az életnek az az egyik legtragikusabb pillanata, amikor rájönnek arra, hogy az őszinteségért büntetés jár, hiszen a felnőtt világ így működik.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék