Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fáj a gyerek lába - Hogy segíthetek?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 28. | Frissítve: 2021. február 12.

Forrás: babaszoba.hu

Kisgyermek- és kisiskolás korban leggyakoribb végtagfájdalmak a növekedési fájdalmak: a tompától az égetőig olyan erős fájdalmat is érezhet a gyermek esténként, elalváskor vagy alvás közben a lábszárában és a sípcsontban, hogy sírva fakad.

A fájdalom helyét többnyire nem tudja pontosan megadni. A fájdalom egy idő után magától elmúlik, de visszatérhet. Láz nincsen.
Oka még nem tisztázott, a fájdalmak vélhetőleg a csonthártyából, a növekedési résekből vagy az izmokból és inakból indulnak ki. Biztos, hogy akkor lépnek fel, amikor a gyermek éppen ugrik egyet a növekedésben. Eleven, nyugtalan vagy ideges gyermekeknél gyakoribb.
Fáj a gyerek lába - Hogy segíthetek? (Fotó: Getty Images)
 Ha a lábak bizonytalan fájdalmai javulási tendencia nélkül hét napnál tovább tartanak, fel kell keresni az orvost. Lázzal kísért végtagfájdalom esetén a csontvelőgyulladás kizárása végett azonnal orvoshoz kell fordulni. Az orvos nagy valószínűséggel megvizsgálja a gyermeket, hogy a fájdalom egyéb okait, például az ízületi ömlenyt, szalagszakadást vagy reumát kizárja. A növekedési fájdalmak ártalmatlanok, célzott kezelésükre nincs szükség.

A növekedési fájdalom tünetei

  • fájdalmak, főleg a lábszárban és a sípcsontban
  • fájdalmak, főleg esténként és éjjelente az ágyban

Hogy segíthet a szülő?

Simogató mozdulatokkal masszírozd a gyerek fájó lábát lentről felfelé. A masszírozás lazítja az izomfeszültséget. Használhatsz masszázsolajat is. Gondoskodj róla, hogy a gyermek napközben sokat mozogjon; a testmozgás erősíti az izomzatot.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék