Gyerek

Ezt az 5 dolgot ne tedd, ha egyedül hagyod otthon a gyereket a vakáció alatt

Van, hogy egyik nagyi sem ér rá, az iskola is bezárt, ilyenkor kénytelenek vagytok otthon hagyni a gyermeket. Mutatjuk, hogy mire figyelj!
2022. Június 24.
8 éves kor alatt semmiképp se hagyd otthon egyedül (Fotó: Getty Images)

Nem mindig jön ki optimálisan a nyári szünet, olykor a szülők nem tudnak szabadságra menni, így egy-egy nap otthon kell hagynunk a gyereket.

A szakemberek azt mondják, nyolcéves kor alatt ne is gondoljunk erre, utána is csak rövid időre hagyjuk egyedül a szemünk fényét. Ezeket a hibákat viszont kerüljük el:

Túl hosszú idő

Tizenkét éves kor alatt nem szabad egy teljes munkanapra magára hagyni! Sok gyerek még elég önállótlan, van, aki fél, ha nincs otthon anyu, vagy apu. Ezt vegyük számításba, ha a munkaidőnk végéig egyedül hagynánk. Próbáljuk fokozatosan hozzászoktatni az önállósághoz, előbb csak rövid időre hagyjuk otthon, majd az időtávot növelhetjük!

Kapcsolódó cikkünk: Nyolcéves kor alatt nem szabad egyedül hagyni a gyereket

A testvér mint bébiszitter

Ne tekintsük a nagyobb testvérre úgy, mint egy bébiszitter! –  Ne várjuk el egy kiskamasztól, hogy majd megoldja a kisebb testvérének ellátását. Mi viszont végigaggódhatjuk a munkaidőnket, ha mindkettőjüket otthon hagyjuk.

Hogyan kommunikáljon?

Ne hagyjuk otthon úgy, hogy nem tanítjuk meg az idegenekkel beszélni! Ha elvárjuk tőle, hogy “őrizze a házat”, jó, ha azzal is tisztában van a kamasz, hogy mit tegyen, ha becsönget a postás vagy egy idegen kopog az ajtón.

Kapcsolódó cikkünk: Két napig egyedül hagyta 9 és 2 éves gyerekeit egy buli miatt

És ha ez történik?

Ne mulasszuk el átbeszélni a váratlan helyzeteket! Elmegy az áram, nem jön víz a csapból? Játsszuk el a lehetséges váratlan helyzeteket, hogy tudja, mit kell csinálni, amikor tényleg felmerül a probléma.

Őket semmiképp!

Talán mondanunk sem kell, de, ha a gyermekünknek valamilyen speciális szükséglete van, fogyatékossággal él vagy egyszerűen csak fél az egyedülléttől, akkor alaposan gondoljuk át, készen áll-e arra, hogy nélkülünk vészeljen át egy nyári napot otthon!