Gyerek

Ezért vicces a gyerekeknek a vécéhumor

A gyerekek egy bizonyos korosztálya számára igencsak szórakoztató a vécéhumor, amit hallanak a kortársaktól a játszótéren, az óvodában, és sajnos egy idő után előveszik az otthoni ebédlőasztalnál is.
2020. Január 11.
Ezért vicces a gyerekeknek a vécéhumor (Fotó: iStock)

A szülők azonban már korántsem örülnek annyira felhőtlenül a vécéhumornak, főként ha a gyerekek rossz időben és rossz helyen veszik elő azt, és esetleg még a vécéhasználathoz kötődő hangokat is utánoznak közösségben. Miért olyan vonzó ez a fajta humor a gyerekek számára? Hogyan értheti meg a szülő, hogy miért lehet akár erre is szükség, és hogyan kell megszabni a korlátokat arra vonatkozóan, mikor vethetik be a gyerekek ezeket a vicceket?

Így működik a kakis vicc

Az elsődleges ok, amiért a gyerekek szeretik ezeket a vicceket az, hogy a szülőkből és más felnőttekből látható hatást váltanak ki. Lawrence Cohen, a Játékos szülőség című könyv szerzője szerint a gyerekek először azt tanulják meg, hogy a kimondott szavaknak van értelme is, majd azt is, hogy bizonyos szavaknak különleges ereje, hatása van. Az egyes biológiai funkciókhoz kapcsolódó szavak pedig különösen erőteljesek: a mellékhelyiség használata egy különleges tapasztalás, ami összekapcsolódik a magánszférával, a titoktartással, és a gyerekek éppen az erre vonatkozó reakciót látják a felnőtteken, amikor vécéhumort alkalmaznak. – A gyerekek állandóan kísérleteznek a határaikat illetően, és ezekkel a viccekkel arra késztetik a felnőtteket, hogy nevessenek, vagy éppen zavarba jöjjenek, ez pedig nagy dolog a számukra – mondta a szerző.

Amellett, hogy a gyerekeknek szórakoztató, a vécéhumor hatékony eszköz is lehet. Az emberek gyakran humorral dolgozzák fel a szorongásaikat: a kisbabák, akik a szüleiktől való elszakadástól tartanak, nevetnek az olyan játékokon, mint a kukucs, míg az idősebb gyerekek, a kiskamaszok már olyan komolyabb témákhoz köthető vicceken nevetnek, mint a szex vagy a gyász. A 3-6 éves gyerekeknél a mellékhelyiséghez kötődő balesetek, mint például a bepisilés kitüntetett helyet foglalnak el a szorongást okozó dolgaik listáján. 

– Felnőttként magától értetődő, hogy ha ránk jön a szükség, időben eljutunk a mosdóba, gyerekként azonban ez nem olyan egyértelmű – mondta el Laura Markham, gyermekpszichológus.

Még ha bilire szoktak is, a baleset esélyét ők nagyon valódi dologként kezelik, ami ijesztő is. A humor azonban lehetővé teszi számukra, hogy átvegyék az irányítást a félelmük felett. Ez egy általános megküzdési mechanizmus, viccelődünk azokról a dolgokról, amelyek kényelmetlenül érintenek minket. Így viszont elmenekülhetünk a kínos és kellemetlen érzések elől, és a gyerekek ugyanazt csinálják, még ha nem is tudatosan.

Hogy álljon a szülő a vécéhumorhoz?

Ahogy a gyermek egyre idősebb lesz, fejlődésével a humorérzéke is egyre kifinomultabbá válik. A humorral közvetítik azokat az erősen negatív érzéseket is, amelyeket nem tudnak közvetlenül kifejezni. Ezért fontos, hogy a vicces szavak mögött meglássa a szülő a gyerek igényeit is. De hogy reagáljon az efféle humorra? Nevessen rajta? Váltson ki belőle valami jelentősebb érzést? Ha azt érezteti a gyerekkel a szülő, hogy valami rossz, tiltott dolgot csinál, csak még inkább csinálni fogja.

Ahhoz, hogy kevesebb vécéhumorral éljen, finoman kell leszoktatni a gyereket. Szülőként azt is szem előtt kell tartani, hogy ez a viselkedés az életkorának megfelelő dolog, ezért nem szabad nagyon kiborulni miatta. Érdemes nyugodtan viselkedni, elmondani a gyereknek, hogy tudjuk, hogy ez vicces, de nem az asztalnál vagy nagyobb társaságban kell használni.

Maya Coleman, klinikai szakpszichológus szerint jó módszer az is, ha napi 5 percet kap a gyerek arra, hogy mondhasson bármit, legyen az akármilyen csúnya vécéhumor is, a szülőknek pedig nevetéssel kell ezt támogatni. A nevetés ugyanis segít abban, hogy a gyerek mondandója mögött lévő feszültség oldódjon. Így ha emberek között mond valamilyen vécés viccet a gyerek, akkor el lehet terelni azzal, hogy hopp, ezt tegyük félre majd az otthoni vécéhumoros viccek idejére.

A vécéhumor a kisgyermekek fejlődő humorérzékének természetes része, és a jó hír az, hogy ez nem fog örökké tartani.

A cikk a New York Times cikke alapján készült.

Kapcsolódó írásaink: