Gyerek

Ezért tölts több időt az anyukáddal!

A magánynak legalább olyan nagy szerepe van a betegségek kialakulásában és a korai halálozásban, mint a dohányzásnak vagy más rossz szokásoknak. Az idősebb korosztályt pedig fokozottan veszélyezteti az elmagányosodás.
2019. Március 24.
Tölts több időt az anyukáddal!

Egy kutatás szerint azok a 70 év körüliek, akik nem érezték magukat olyan sokszor egyedül, tovább éltek, mint a magányosabbak. “Szükségünk van arra, hogy olyan emberekkel osszuk meg az életünket, akik ismernek, szeretnek, értékelnek minket, akiknek a társaságában jól érezzük magunkat. Ez a vágy nem múlik el még akkor sem, ha megöregszünk” – mondja Barbara Moscowitz idősekkel foglalkozó szociális munkás.

A kutatásban 1604 amerikai férfi és nő vett részt, akik átlagéletkora 71 év volt. A megkérdezettek 18 százaléka élt egyedül. A vizsgálatban kétévente kikérdezték őket például arról, mennyire érzik magukat magányosnak, elszigeteltnek, de azt is felmérték, mennyire tudták ellátni magukat, illetve mennyire csökkent a mozgási képességük. Úgy találták, hogy az egyedüllét érzése növelte a halálozás rizikóját, de a szellemi és fizikai egészség romlásához is hozzájárult.

Az idősebb korosztálynak rendkívül fontosak a társas kapcsolatok, barátságok – ráadásul, gyakran sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ezeknek, mint a fiatalok, és a szociális képességeik is jobbak, mint a fiataloknak. “Az idősebbek jobban tolerálják a barátaik tökéletlenségét, bogarasságát. Sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, és hatékonyabban el tudják például dönteni, mi az, amiért megéri veszekedni és mi az, amiért felesleges vitázni” – mondja Rosemary Blieszner professzor, aki fejlődéspszichológiával foglalkozik.

Ha tehát teheted, tölts minél több időt az idős szüleiddel, rokonaiddal, barátaiddal – de arra is bátoríthatod, hogy ő törődjön többet a barátságai ápolásával, vagy azzal, hogy új embereket ismerjen meg! Lehet, hogy sokan máshogy vélekednek erről, de a nyugdíjasklubokban, idősotthonokban is sok új barátság szövődhet.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: