Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért terjed újra a mumpsz a beoltottak körében is

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 26.

Forrás: MedicalOnline

Az elmúlt évtizedben nőtt a mumpszefertőzések száma azoknál, akiket korábban beoltottak a betegség ellen. Az oltás hatásfoka rossz vagy új vírustörzsek jelentek meg?

Ezért terjed újra a mumpsz a beoltottak körében is
Ennek járt utána a Science Translational Medicine egy tanulmánya.
Mind Európában, mind az USA-ban nőtt azoknak a betegeknek a száma, akik annak ellenére lettek mumpszosak, hogy korábban beoltották őket. Joseph Lewnard és Yonatan Grad, a Harvard Chan School közegészségügyi tanszékének kutatói utánajártak annak, hogy mivel magyarázható ez.
Tanulmányukban arra jutottak, hogy az oltások hatékonyságával lehet probléma. A gyengített kórokozót tartalmazó mumpsz elleni oltást 1967-ben vezették be az USA-ban, de már az 1980-as években is tapasztalni lehetett, hogy járványok vannak olyan iskoláskorúaknál, akiket csecsemőként beoltottak mumpsz ellen. Erre válaszul bevezettek egy második, emlékeztető oltást 4-6 éves korban. 2006-ban aztán egyetemisták között tört ki mumpsz járvány, pedig ők már az a generáció volt, akiket kétszer is beoltottak. Hasonlóan történt Kanadában és Nyugat-Európában is.
Ezzel két gond is van, az egyik nyilvánvalóan az, hogy nem tűnik túl hatásosnak az emlékeztető oltás, a másik pedig, hogy a serdülőkor után szerzett mumpszfertőzés 10 százalékban alakul ki súlyos komplikáció.
A kutatók arra jutottak, hogy átlagosan 27 év alatt szűnik meg az oltás által nyújtott védelem. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy új vírustörzs befolyásolná az oltás hatékonyságát, arra viszont igen, hogy a jelenlegi oltás nem elég hatékony, hosszú távon romlik a hatásfoka.
A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy érdemes lenne megváltoztatni az oltási rendet és egy harmadik oltást is bevezetni 18 éves korban mumpsz ellen.
Kapcsolódó cikkeink mumpsz témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék