Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért nyugtalanító a gyereksírás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 11. | Frissítve: 2018. június 6.

Forrás: divany.hu

Miért sírnak a babák? Miért pont a sírással fejezik ki a szükségleteiket? Sőt nem csak az embergyerekek tesznek így, az állatvilágban is jól megfigyelhető ez a viselkedés.

Ezért nyugtalanító a gyereksírás

Nem csupán mi emberek, hanem általában az emlősök is sírással jelzik, ha éhesek, fáradtak, fáj valamijük, röviden ha szükségük van valamire és megoldást várnak a környezetüktől. Kutatók szerint, azért mert a sírás hatására a felnőttek agyában olyan területek aktiválódnak, amelyek az empátiáért és a figyelemért felelősek - írja a divany.hu a Daily Mail nyomán.
További kutatásokra van szükség a téma alapos kiismeréséhez, de az már biztosnak látszik, hogy az oxitocin hormonnak ebben is nagy szerepe van: ha a gyermek sír, akkor az ő szervezetében csökken az oxitocin szint, míg az anyáéban pont fordítva van, megnő. Ez a megnövekedett oxitocin szint gondoskodásra készteti az anyát, fogékonyabb lesz a sírásra és cselekvésre ösztönzi. Amikor pedig vigasztalja a babát, akkor a baba szervezetében nő meg az oxitocin szint és megnyugszik.
Nem csak az anyára van hatással a gyermek sírása: a férfiakban a tesztoszteron szint csökken ilyenkor, aminek hasonló hatása van a viselkedésre.
De nem csak a hormonoknak, hanem a hangoknak is nagy szerepe van abban, hogy reagálásra késztesse a gyereksírás az anyát. Nagyon érdekes, hogy a szarvastehén nem csupán a szarvasborjú, de a macskakölyök, a fókaborjú sírására is reagál, sőt az embergyerekére is. Miért? Mert közös őstől származunk és ami még ennél is fontosabb, hogy az utódoknak a legtöbbször azelőtt van szükségük segítségre, mielőtt az anyák fel tudnák ismerni a saját gyermekük hangját. Ezért muszáj reagálni minden olyan ingerre, ami egy kicsit is hasonlít az ő sírásukra, így vagyunk kitalálva.
A baba sírására egyébként az is hatással van, hogy anyjuk milyen nyelven beszél. Kathleen Wermke, a Würzbirgi Egyetem munkatársa ezért úgy gondolja, hogy mivel ez a jelenség már az újszülötteknél is tapasztalható, ezért a nyelvtanulás már az anyaméhben megkezdődik.
Nem mindig sírnak egyformán az csecsemők (és az állatok utódai sem): minél nagyobb a veszély, annál égetőbb, hogy gyorsan reagáljanak rá, ezért jobban nő a hangmagasság és hangerő, a szünetek pedig egyre rövidebbek lesznek. Ezzel ösztökélik arra a szüleiket, hogy eljusson az agyukig az inger.
Minderre némileg rácáfol az UNICEF 2012-es nemzetközi kísérletsorozata: világszerte több nagyvárosban helyeztek el az utcákon magára hagyott kisbabát. A kérdés az volt, hogy a járókelők segítenek-e, de sajnos inkább a közöny győzött. Magyarországon a budapesti Deák téren helyeztek el egy magára hagyott babakocsit, amit megközelítőleg ezer ember vett észre és haladt el mellette anélkül, hogy a többség segített volna. Bár sokan vissza-visszanéztek, de mindössze 6 alkalommal emelték fel a babakocsi ponyváját és néztek bele, hogy tudnak-e segíteni.
Kapcsolódó cikkeink sírás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék