Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért ne dolgozzanak a pacsirták éjjel

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 27.

Forrás: Medipress

Régóta közismert tény, hogy a koránkelők kevésbé hatékonyan dolgoznak késő este, mint napközben. Most azonban más is kiderült.

Pacsirta vagy bagoly?


Ugyanis az sem mindegy, milyen típusú munkáról van szó: a pacsirták gyorsabb reakcióidővel oldanak meg különleges figyelmet igénylő feladatokat, ugyanakkor több hibát követnek el közben, mint a baglyok.
Egyértelmű, hogy az alváshiány súlyos hatással van az agy figyelemközpontjára. Azt azonban eddig nem vizsgálták a szakemberek, hogy mi a helyzet a különféle kronotípusú embereknél, vagyis a korán- és későnkelőknél.
A Higher School of Economics és az Oxford University friss kutatása huszonhat önkéntest (tizenhárom nőt és tizenhárom férfit vizsgált). A feladat az volt, hogy minden résztvevő 18 órán át maradjon ébren, reggel 8 és éjjeli 2 között, miközben megszokott, hétköznapi teendőiket végzik. A kutatás során az önkéntesek különféle teszteket töltöttek ki, amelyből kiderült, hogy baglyok vagy pacsirták-e.
Kiderült, hogy nincs különbség aközött, ahogyan a pacsirták és a baglyok reggel teljesítenek, viszont a késő esti tesztek más eredményeket mutattak. A koránkelők gyorsabban töltötték ki a tesztet, aminek magyarázatát a szakemberek nem találták meg. Ugyanakkor az ő esetükben a hiba-ráta is magasabb volt, mint a baglyok esetében.
Összességében véve tehát elmondható, hogy a későnkelők ugyan lassabbak, viszont pontosabbak is, ha nagy figyelmet igénylő feladatokat végeznek - olvashatjuk az Experimental Brain Research című szaklapban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék