Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért félnek a férfiak az apaságtól

Szerző: Vályi-Nagy Erika

2011. március 12. | Frissítve: 2021. május 24.

Forrás: Kismama magazin

Tisztelet a kivételnek, de a férfiak többségének fejében bizony felmerülnek kósza, sötét gondolatok a jövőről. Ez persze érhető, a változással mindig együtt jár a félelem, az elbizonytalanodás - is.

1. Nem vagyok elég gazdag

A gyerek nem olcsó mulatság. A GfK Hungária néhány évvel ezelőtti összeállításából kiderült, hogy a születéstől az egyetemi tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költenek el egy gyermekre a családok, így évente átlagosan 1,26 millió forintba kerül egy gyermek nevelése. A számok sokkolóak. A férfiak a terhesség idején döbbennek rá először, hogy már nem csak magukért élnek, nem csak a maguk urai, és ez bizony nyomasztóan hat az első időszakban. Ilyenkor a többség számot vet a kiadásaival, bevételeivel, hiteleivel, és megpróbálja a számok tükrében elképzelni az apaságot. Nem csoda, ha végigszorongja a kilenc hónapot, hiszen ritkán születik pozitív mérleg egy ilyen osztás-szorzás után.
A feszültséget sokszor a gyerek születése oldja fel, amikor rádöbben, hogy az apaság nem csupán az anyagi feltételek megteremtését jelenti, hanem annál sokkal többet. A gügyögést, ragaszkodást, mosolyt, minden olyat, amit nem lehet aprópénzre váltani. A pénzügyi sokknak azonban van egy pozitív hozadéka is: sok férfi ilyenkor komolyodik meg, válik felelősségteljes felnőtté, aki végre felfogja, hogy nem szórhatja el egy éjszaka a havi fizetését.

2. Most már meg kell komolyodnom!

A férfi, legyen akárhány éves, sosem érzi magát elég érettnek az apaságra. Nekik nincs biológiai órájuk, ami folyton ketyeg, és mivel a világ is azt diktálja, hogy legyél mindig fiatal, a férfiak szívesen tekintik magukat örökké fiatalnak. Embert próbáló feladat ilyen örökifjú hangulatban szembesülni az apaság tényével.
Nem csak a nőkre jellemző, hogy egyre később vállalnak gyereket, a férfiak átlagéletkora is magasabb az első gyerek születésekor, 29 évről 33 évre nőtt.
Egyre gyakrabban hallani a kapunyitási pánikról, vagyis az el nem kezdett felnőttkorról, a mamahotelről. Ebben a hotelben felnőtt férfiak még mindig a gyerekszobájukban eszegetik reggel a rántottát, hogy aztán bemenjenek a munkahelyükre dolgozni, este a haverokkal sörözzenek, és éjfél felé hazacsámborogjanak a mamához.
Ha a férfi még mindig a kitolódott gyerekkorát éli, joggal aggódhat, hogy ennek mindörökre véget vet az apaság. Kilenc hónap persze elég, hogy feldolgozza a tényt, kiheverje a szomorúságot, és kíváncsian készülődjön az új életre. De kétségtelenül vannak, akik azzal az indokkal nem akarnak gyereket, mert a gyerek ritmusával majd nem lehet összeegyeztetni a focimeccseket. Erre mondják, hogy ez a férfi még nem érett meg az apaságra!

3. Apává változom

A férfiak döbbenten szokták figyelni, miként változnak meg barátaik, amikor apák lesznek. Sokan már a terhesség alatt furcsa szokásokat vesznek föl, például a megszokott rock helyett a Bartók rádiót hallgatják, mert hát a babák Mozartot szeretik. Leszoknak a cigiről, a rasztafrizurából sima rövid haj lesz, és a felturbózott sportkocsit is inkább átcserélik családi autóra.
Ebben nincs semmi meglepő. Az apaság tényével új szakaszba érkezett az élet, amelyben nagy részt követel magának a felelősségérzet. Azok a tényezők, amelyek eddig nem számítottak, most különös hangsúlyt kapnak. Milyen a környék, van-e a közelben iskola, jó-e a levegő... És ennek az ellenkezője is igaz: ami eddig fontos volt - legyek vad és spontán -, most már nem is annyira az. A jó hír, hogy ebben az időszakban a legkevésbé vágynak arra a férfiak, hogy vadak és spontánok legyenek.
Az is fontos kérdés, hogy milyen viszonyban voltak a saját apjukkal. Aki jóban volt vele, az megfogadja, hogy mindent pont úgy fog csinálni; aki rosszban, pont az ellenkezőjére esküszik. Általában egyik verzió sem szokott bejönni, mindenki valahol a kettő között találja meg a saját útját.

4. Elhívnak még a haverok sörözni?

Az egyik alapvető félelem: az apaság olyan, mintha az ember kolostorba vonulna. Vége a világi dolgoknak. Aztán már az első pillanatban indul a buli, hiszen van-e jobb alkalom a koccintásra, mint egy gyerek megszületése? Később is mindig van valami, ami miatt szólnak a haverok, így általában teljesen alaptalan ez az aggodalom. Az már más kérdés, hogy nehéz úgy beletemetkezni az éjszakába, hogy a baba hajnalban garantáltan felüvölti az egész családot, és az sem elhanyagolható, hogy ha fülfájással ébred a gyerek, a henyélés helyett azonnal indulni kell a rendelőbe.

5. Fogunk még szexelni?

A férfiak szeretnek egymás között licitálni. Az egyik kedvenc téma, hogy mennyi ideig kellett nélkülözniük a szexet a baba miatt. "Hat hónap!" - vágja rá az egyik. "Az semmi! - jön a válasz. - Nekünk két év kihagyás volt!" A harmadik szemrebbenés nélkül tesz rá egy lapáttal: "A legutóbb, amikor mi szexeltünk, még mamutok pásztázták a Földet."
Nem titok, hogy már a terhesség első pillanatától megváltozik a párok szexuális élete. Ezt a férfiak általában teljesen jól fogadják, értik és megértik. Az is természetes, hogy a szülés után nehezen indulnak be újra a dolgok, de a legtöbb pár hamar túllendül a kezdeti nehézségeken.
Egyébként megfigyelték, hogy a baba születése után a férfiak libidója is radikálisan csökken. Olyan fáradtak, feszültek és persze annyira fel vannak villanyozva, hogy az utolsó dolog, ami az eszükbe jut, az a szex.

6. Nem tudok majd kapcsolatot teremteni a kisbabámmal

Sokan vízválasztónak írják le a 13. heti és a 18. heti ultrahangot, ahol akár ki is derülhet a baba neme. A legtöbb férfi ekkor tud először úgy tekinteni a növekvő hasra, mint ahol tényleg egy kis emberke lapul. A kötődés láthatatlan szálai már ekkor elkezdenek szövődni, de persze sokan még ekkor sem tudják elképzelni, hogy egyszer egy gyereket fognak a kezükbe venni.
Ez persze számos frusztrációt okoz, hiszen a leendő apa mindenhonnan azt hallja, hogy micsoda élmény egy gyerek, mit jelent a mosolya, a gügyögése. De van, akinél később alakul ki a kötődés, ezért úgy érzi, ő biztosan valami más bolygóról jött, ezért viselkedik úgy a saját gyerekével, mintha kívülálló volna. Az újabban sokat emlegetett kispapadepi oka is főleg ez: az apa retteg, hogy nem tud majd kötődni a gyerekéhez.
Aztán megtörténhet a csoda. A baba rámosolyog, ha a férfi hozzászól, megnyugszik, a vállán elalszik... és már nem is érti senki, minek kellett itt ennyit aggódni.

Az apák még inkább tele vannak félelemmel

És ami igazán félelemmel tölti még el az apákat
1. A fiú a Fradinak fog szurkolni az Újpest helyett! 
2. A lány magasabbra fog nőni, mint az apja.
3. A gyerek dobolni fog, és otthon gyakorol.
4. Egyszer csak azon kapja magát, hogy "Hát nem megmondtam, hogy..."
5. Megkezdődik az apatáncoltatás.
+1. Pont olyan leszek, mint a saját apám.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék