Gyerek

Ezért fáj sokat a gyerekek hasa

Csecsemőknél és kisgyerekeknél gyakoriak a hasi panaszok, de életkoronként eltérő okai vannak a hasfájásnak.
2019. Április 29.
Ezért fáj sokat a gyerekek hasa

A néhány hetes- hónapos babáknál elsősorban a kólika, a nagyobbaknál viszont a különféle ételintoleranciák okozhatnak panaszokat – írja a medicalonline.hu cikke.

Kólika

Az újszülöttek mintegy 16 százaléka kéthetes kora körül sírossá válik, és ez a sírós, hasfájós állapot körülbelül a baba három hónapos koráig tart. Korábban úgy tartották, hogy a baba sok levegőt nyel ami puffadást okoz, ez tehető felelőssé a hasfájásért. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van: a levegőnyelés nem oka, hanem következménye a sok sírásnak. Éppen ezért nem minden babánál hatásosak a puffadás ellen alkalmazott készítmények (sem a folyékony gyógyszerformájú szimetikonos szerek, sem a teák).Ma már úgy vélik, hogy a hasfájás, a kólika hátterében az adaptációs, érési, önszabályozási folyamatok állnak, a babák próbálnak alkalmazkodni a kinti világhoz és igyekeznek felvenni az alvás-ébrenlét ritmusát. A sok sírás annak a kifejeződése lehet, hogy a baba még nem képes megnyugtatni önmagát és az alkalmazkodási folyamat részeként értelmezendő.A panaszok néhány, általában három hónap alatt minden következmény nélkül megszűnnek.

Intolerancia

Ha a hasi fájdalom mellett hányás, hasmenés is jelentkezik, ráadásul visszatérően, rendszertelenül, akkor valamilyen intoleranciára (pl. laktózintolerancia), allergiára (pl. tejallergia) gyanakodhatunk.

Lelki eredetű hasfájás

Az óvodáskorú (esetleg iskoláskorú) gyerekeknél gyakran a leli problémák, szorongások jelentkeznek hasfájásként, a hasukra vetítik ki a lelki bajaikat.Az emésztőrendszerben több mint 100 millió neuron található. Itt az emésztőtraktusban található az immunrendszer egy része is. Míg a felnőtteknél az immunrendszer mintegy 70 százaléka összpontosul a hasi régióban, addig a gyermekeknél szinte az immunrendszer egésze ott található. Ezzel magyarázható például az is, hogy a gyermekeknél az influenza a szokásos tünetek (magas láz, légúti panaszok) mellett számos esetben hasmenéssel és hányással is párosul.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline