Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért esznek olyan sokat a kamaszok

Szerző: Babaszoba.hu

2010. június 30. | Frissítve: 2015. december 8.

Forrás: Medipress

Amerikai kutatások magyarázatot szolgáltatnak a fiatal fiúk csillapíthatatlan étvágyára. A legtöbb 14-17 éves fiú ugyanis akár 2000 kalóriát és képes megenni egyetlen étkezés alkalmával.

Az Amerikai Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásában összesen 204, nyolc és tizenhét év közti fiatal vett részt. A kutatások szerint a fiúk szinte minden esetben többet ettek, mint a lányok, esetenként akár 2000 kalóriát is étkezésenként.

"Persze ez normális, hiszen a fiúknak sokkal több energiára van szükségük a pubertáskori fejlődéshez, az ő izomrendszerük ugyanis sokkal fejlettebb, mint a lányoké" - nyilatkozta Dr. Jack A. Yanovski, a kutatás vezetője.

A fiúk többet esznek, mint a lányok, de ez teljesen normális

A kutatások során megkérték az önkéntes fiatalokat, hogy egyenek annyit, amennyit egy normális étkezés alatt ennének. A 8-10 éves fiúk átlagosan 1300 kalóriát ettek, a lányok pedig 900 kalóriát. A kispubertásban (10-13 év) lévők esetében a különbség már nem volt ilyen nagy ott a lányok is átlagosan 1300 kalóriának megfelelő élelmiszert fogyasztottak.

"A lányok ebben a korban fejlődnek a legtöbbet, ezért az ő energiaigényük ebben a periódusban a legnagyobb" - mondta Dr. Yanovski. A fiúk később, a pubertáskor végén, 14-17 éves korban fejlődnek elsősorban, így az ő energiaigényük ebben a korban elérheti a 2000 kalóriát is, étkezésenként.

"Ez teljesen normális addig, amíg az adott gyerek egészséges és normális súlyú - nyilatkozta Dr. Yanovski. - Túlsúly esetén természetesen vissza kell fogni az étkezéseket, illetve aktívabb életformát kell választani."

Ezeket is nézd meg:
 • Fogyókúra kövér gyerekeknek
 • A rendes étel és a desszert
 • Állítsuk fel a gyereket a televízió elől!
 • Mit tegyek? Rossz evő a gyerek!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék