Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért éri meg olvasni a gyereknek

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 13. | Frissítve: 2019. július 30.

Forrás: babaszoba.hu

Már az egészen kicsi gyerekeknek is érdemes rendszeresen felolvasni: a szakemberek szerint ez ugyanis javítja a szociális képességeiket és a figyelmüket, ezzel pedig olyan előnyökre tehetnek szert, ami még az iskolai teljesítményüket is javítja.

A közös meseolvasás, illetve a szerepjátékok nemcsak nagyszerű közös elfoglaltságot jelenthetnek a szülők és a gyermekekik között, de rendkívül hatásosak például a figyelem és a szociális képességek fejlesztésében, valamint az agresszió csökkentésében - derült ki egy nemrég publikált vizsgálatból. "A felolvasás mindenképpen jó móka, de fejlesztő hatása különösen igaz akkor, ha olyan történeteket választunk, melyek érdeklik a gyerekeket és fontos témákat feszegetnek. Ha pedig az érzelemekről, vagy a nehézségekről és azok megoldásáról olvasunk, akkor a gyermekeink is lehetőséget kapnak arra, hogy elgondolkozzanak ezeken, például hogy milyen lehet átélni ezeket az érzelmeket" - mondja dr. Alan Mendelsohn amerikai gyermekgyógyász, a most megjelent tanulmány egyik vezető szerzője.
Megéri rendszeresen együtt olvasni a gyerekkel
Mendelsohn és kollégái összesen 675 családot vontak be a kutatásba, mely a gyermekük születésétől annak 3 éves koráig tartott. A rendszeres gyermekorvosi vizsgálatok idején videófelvétel készült a családokról, ahogy a szülők olvastak vagy játszottak a gyermekeikkel. A felvételeket később szakemberek elemezték, a szülőket pedig oktatásban részesítették arról, hogy milyen fontos szerepük van a gyermekük korai fejlődésében. Úgy találták, hogy azok a pozitív hatások, melyeket a vizsgálat ideje alatt megfigyelhettek a gyerekeknél, még másfél évvel annak befejezése után is megmaradtak.
Dr. Jefry Biehler, a floridai Nicklaus Gyermekkórház gyermekgyógyászati vezetője szerint ezek az eredmények megerősítik azt a korábbi elképzelést, hogy a közös olvasás hosszú távon is hatással van a gyermekek fejlődésére, így arra is, hogy milyen lesz az iskolai teljesítményük. A szakember azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy a szülők közel sem töltenek annyi időt a gyermekükkel (például a meseolvasással), mint néhány generációval korábban.
A kutatás eredményeiről a Pediatrics című szaklapban számoltak be.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Mihez kezdjünk otthon a gyerekekkel? (X)

10 ötlet a hasznos és készségfejlesztő közös időtöltéshez

Fakanállal a leégés ellen? - Wooden Spoon naptej teszt

Ahogy az időjárás egyre melegebbre fordul, és a nap sugarai egyre erőteljesebbé válnak, mindenképp gondoskodnunk kell gyermekeink bőrének napvédelméről is. Hiszen megfelelő óvatosság nélkül akár egy séta is végződhet csúnya leégéssel.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék