Gyerek

Ezért engedd, hogy koszos legyen a gyerek

Évi egy kiló kosz kell a gyereknek- tartja a mondás. Mégis a szülők egyik visszatérő intelme, hogy ne legyél koszos, ne csináld mert piszkos leszel. Vajon jót teszünk azzal, ha mindig a tisztaságra törekszünk?
2017. Július 11.

Ezért engedd, hogy koszos legyen a gyerek

Természetesen nem arról van szó, hogy megmossa-e a gyerek a kezét étkezés előtt vagy, hogy kell-e rendszeresen és alaposan tisztálkodni, hajat mosni. Arról van szó, hogy vannak olyan szülők, akik mérgesek a gyerekeikre azért, mert összekoszolták magukat vagy a ruhájukat. Márpedig koszos akkor lesz a gyerek, amikor játszik. Ha a szülő arra kéri a gyerekét, hogy ne legyen koszos, akkor tulajdonképpen nem tesz mást, minthogy korlátozza a gyermekét a szabad játékban, sőt arra kéri, hogy ne mozogjon. Természetesen vannak gyerekek, akik kevésbé szoktak koszosak lenni, mégis önfeledten játszanak, de a többség azért meglehetősen piszkos lesz, ha úgy játszik, ahogy szeretne.

Méghozzá azért, mert a gyerekekben van egy természetes, ösztönös igény arra, hogy megismerjék a körülöttük lévő világot, megtapasztalják azt, ami körülveszi őket. Szeretik megérezni, milyen beleugrani egy pocsolyába, gyömöszölni a sarat, alkotni a homokkal, vizezni, leveleket, fadarabokat felszedni a földről. A kisgyerek az érzékszervei által ismeri meg a világot, a tapintási ingereken keresztül is. Nem a magyarázatokra van szüksége, hanem a természet erőinek megtapasztalására.

Ha a gyermek folyton azt tapasztalja, hogy neki tilos valamit csinálnia (mert mondjuk piszkos lesz tőle), akkor nem tud szabadon játszani, mert attól fog szorongani, hogy a szülő megharagszik rá. A játékon túl pedig mindez kihat a szülővel való kapcsolatára is. A szülő ezzel azt az üzenetet is közvetíti a gyerek felé, hogy vigyázzon, mert a világ veszélyes, félni kell a baktériumoktól, fertőzésektől. Ezzel pedig nem csak szorongást okozhat, hanem meg is szüntetheti a gyermek elemi kíváncsiságát a világ felé.

Azt pedig jól tudjuk, hogy a szabad játék, a mindennapos szabad mozgás a legtermészetesebb fejlesztése a gyereknek, ennek hiányában magatartászavar, tanulási nehézség alakulhat ki.

Engedjük hát, hogy játsszon szabadon a gyerekünk és közben koszoljon, legyen piszkos, saras, homokos, fűfoltos a ruhája.

Kapcsolódó cikkeink: