Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért elégedetlenek a pedagógusok az alaptanterv kapcsán

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 16.

Forrás: 444.hu

A Nemzeti Pedagógus Karnak több problémája is van a nemzeti alaptantervvel, azt kérik, ne vezessék be a módosítást, helyette szakmai konzultáció legyen.

Ezért elégedetlenek a pedagógusok az alaptanterv kapcsán (fotó: iStock)
Nem cserélik le, csak módosítják a nemzeti alaptantervet, de a Nemzeti Pedagógus Karnak több ponton is problémája van vele. A módosítás szerintük "nem tartalmazza a pedagógiai kultúraváltás célkitűzéseit, összességében nem mutatható ki érdemi tananyagcsökkentés, nem biztosítja az intézményi autonómia működési lehetőségeit és az átmenetek zavartalanságát. Redukálja a korábbi kerettantervek választási lehetőségét, és belső struktúrájában sem koherens. A szakképzés folyamatban lévő átalakításával együtt túl nagy terhet jelent a köznevelés szereplőire nézve. A tervezet 2020. szeptemberi bevezetése esetén a tavaszi időszakban nehéz helyzetbe kerülnek az iskolák és a pedagógusközösségek".
A módosítás elfogadása helyett azt kérik, hogy folytatódjon a szakmai konzultáció. Szerintük "a magyar pedagógusközösség egységesen azt várja az új NAT-tól, hogy szemléletváltás következzen be a magyar pedagógiai kultúrában",éppen ezért tartották jónak a 2018. augusztus 31-én megjelent tervezetet. "(...) konstruktív együttműködés alakult ki a NAT szerkesztőivel, melynek nyomán a kerettantervi egyeztetési folyamatban 2019 őszén is biztató eredmények születtek egy komplex, szervesen felépített alaptantervi és kerettantervi koncepcióhoz" - idézi a 444.hu a közleményt.
A módosítás megszünteti a média tantárgyat, bevezeti a technológia tantárgyat, az olvasmányok közé bekerült Agatha Christie, Csukás István és több Wass Albert.
A korábbi 35 helyett hetente legfeljebb 34 órában maximalizálja az gyerekek óraszámát.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék