Gyerek

Ezért buknak a nők a szakállas pasikra

Egy kutatás szerint a nők vonzónak találják a szakállas férfiakat, amennyiben hosszútávú kapcsolatról van szó. De miért?
2016. Szeptember 15.

Miért vonzódnak a nők a szakállas férfiakhoz?

A felmérés során a szakemberek különféle férfiarcokat manipuláltak oly módon, hogy frissen borotváltak, enyhén borostásak, erősen borostásak vagy éppen szakállasak voltak. Az állkapocscsont és az arc is manipulálásra került, hogy ugyanaz a férfi egyes verzióiban férfiasabbnak vagy éppen kevésbé férfiasnak tűnjön.

Kiderült, hogy a nők nem csak a nőiesebbé, de a férfiasabbá tett arcokat sem találták annyira vonzónak, amennyiben frissen borotváltak voltak. A jelek szerint a nők a borostát tartják a leginkább vonzónak, ha rövidtávú, futó kapcsolatról van szó, és a szakáll az, amely a többséget a leginkább vonzza, ha komoly elköteleződés a tét.

A szakemberek szerint a preferenciának evolúciós oka lehet: a szőrös férfiben túlteng a tesztoszteron, vagyis jó eséllyel nemzőképes, és izomzata segítségével képes ellátni családját. Az eredményeket bemutató tanulmány a Journal of Evolutionary Biology c. szaklapban olvasható.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress