Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezen múlik, hogy mennyire lesz intelligens a gyereked

Szerző: Babaszoba.hu

2022. március 24.

Forrás: babaszoba.hu

Ha mindig tudni akartátok, miért ilyen okos a gyereketek, itt a válasz!

60 százalékban az anya IQ-jától függ, hogy a gyerek milyen okos lesz -írja a mamme.it egy tudományos blogra hivatkozva. Számos tanulmány jutott arra, hogy az anyai gének hogyan járulnak hozzá a gyermekek agyának fejlődéséhez, amelyet ezt követően fizikai és érzelmi érintkezés, valamint környezeti okok serkentenek .
Ezért olyan okos a gyerek! (Fotó: Getty Images)
A kutatók azonosították azokat a sejteket, amelyek az apa és az anya kromoszómáit tartalmazták az agy különböző részeiben. Ennek eredményeként az előbbiek inkább a limbikus rendszer olyan területein voltak jelen, amelyek felelősek a túlélésért és az olyan tevékenységekért, mint az agresszió, az étkezés és a szex. Míg az anyai gének főként az agykéregben helyezkedtek el, ahol a fejlett kognitív funkciók (intelligencia, nyelv, gondolkodás, memória) keletkeznek és fejlődnek.
Persze nem a genetika az egyetlen meghatározó tényező
Bár különböző kutatások tanúskodnak arról, hogy a gyermek IQ-ját hogyan befolyásolja az anya IQ-ja, a tudomány azt is kimutatta, hogy nem a kondicionált gének az egyedüli meghatározó tényezők.
Az intelligencia 40-60 százaléka öröklődik, de a fennmaradó rész fejlődése fokozatosan alakul az oktatás során, illetve az anyával való testi és érzelmi kapcsolat révén, ami garantálja azt a biztonságot, amely ahhoz szükséges, hogy a gyermeket a világ felfedezésére és a problémák megoldására ösztönözze anélkül, hogy elveszítené a bátorságát.
A Washingtoni Egyetem tanulmánya azt is megállapította, hogy az anyjuk által érzelmileg támogatott fiúknál nagyobb mértékben (10%) fejlődik ki a hippocampus, mint azoknál a társaiknál, akiktől anyja érzelmileg távol áll.
Ide tartoznak még a környezeti hatások is. Egy belga tanulmány például arra jutott, hogy azoknak a gyerekeknek, akik kis zöldterület környezetében nőnek fel, alacsonyabb lehet később az intelligenciahányadosuk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék