Gyerek

Ezekkel segítheted, hogy olvasson a nyári szünetben

Függetlenül attól, hogy gyermeked vonakodik az olvasástól vagy épp ellenkezőleg, egy igazi könyvmoly, ezzel a néhány ötlettel biztosan segítheted, hogy a nyári szünet könyvek között teljen el.
2020. Június 14.
Ezekkel segítheted, hogy olvasson a nyári szünetben (fotó: Getty Images)

“Közismert tény, hogy ha a gyerekek nyáron keveset vagy egyáltalán nem olvasnak, képességeik romlani fognak” – magyarázza Andrew Holt, a Baltimore-i Gilman iskola olvasási specialistája a parents.com-nak. “De még azoknál a gyerekeknek is, akik általában elegendő mennyiséget olvasnak, de nyáron keveset, a szövegértés és a folyékony olvasás képessége csökkenő tendenciát mutat.” Ha kicsit segítünk nekik, akkor megőrizhetik a képességeiket, sőt javíthatnak is rajtul. Szakértői tippek következnek annak függvényében, hogy a gyereked szeret olvasni vagy még nem igazán kapott rá az ízére.

Ha a gyereked nem szeret olvasni

Iskolai szokások folytatása

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked olyan lelkesen olvasson, mint, ahogy a medencében szeret lenni vagy az iPad-jén játszani, akkor hozz létre olvasási időt. A parents. com-nak nyilatkozó Juli Hale azt mondja, hogy az elmúlt néhány évben a gyerekei tanítói megköveteltél, hogy mindenki minden este 15 percet olvasson. Ezt a gyakorlatot érdemes nyáron is fenn tartani. Mivel a 15 perc nem hosszú idő, ezért könnyen rávehetőek a gyerekek ennyi napi olvasásra. Sőt, Hale azt mesélte, hogy néha tovább is olvas 15 percnél a lánya, ha például nem ért a fejezet végére. Hogy segítsd az olvasási kedvet, kialakíthatsz a kertben egy direkt erre a célra készített sátrat, vagy kis fülkét, párnákkal, néhány könyvvel.

Találjuk meg a megfelelő témát

Azok a gyerekek, akik vonakodnak az olvasástól, könnyen rákaphatnak, ha a megfelelő témát találják meg. Lehet, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy eddig nem olvastak olyan történetet, ami igazán kedvükre volt. Kérdezzük meg a gyereket, hogy miről olvasna szívesen. Ha mondjuk a kígyókról, akkor szerezzünk be olyan könyveket, amelyeknek ez a témája.

Hadd válasszon akármit

Ez is régóta tény: arról tanulunk szívesen, ami érdekel minket és arról, amit mi magunk megválaszthatunk. Kezeljük az olvasást is így: engedjük, hogy a gyerek válassza ki a könyvet. Ne legyünk elkeseredve, ha nem épp magas irodalmat választ a könyvtárban vagy a könyvesboltban, az a cél, hogy kedve legyen olvasni, nem az, hogy rögtön klasszikusokkal kezdjen.

Fedezzétek fel a műfajokat

“A képregények ebben az életkorban a fiúknál és a lányoknál is egyaránt népszerűek” – mondja Elizabeth Bird, a New York-i Közkönyvtár ifjúsági részlegének vezetője és két gyermek anyja. “Azt gondolnánk, hogy könnyen olvashatóak, de összetett a feladat sokuknak, hiszen egyidőben kell értelmezniük a szöveget és az ábrákat is.”A gyerekek az olyan könyveket is szeretik, amelyek egy adott kérdést járnak körbe, például olyat, mint a “milyen gyorsan képes úszni a cápa?” és hasonló tényirodalmat vagy évkönyveket.

További olvasási lehetőségek keresése

Ne csak könyvekben gondolkozzunk akkor, ha a gyerekünk nem szeret olvasni. Jártunkban-keltünkben olvassunk el mindent: táblákat, recepteket, feliratokat. Így felfedezhetik az az érzést, hogy megfejtették, mit is jelentenek a szavak.

Ha gyereked elakad egy-egy könyv után

Erősíts az ízlését

Fontos, hogy ösztönözzük, de nem irányítsuk a választását – ezt erősíti meg Katie O’Dell, a multnomah megyei könyvtár igazgatója. Mutassunk nekik olyan sorozatokat, amiket mi olvastunk az ő korukban.

Merüljünk mélyebbre

Az iskolában a gyerekek nemcsak olvasnak, hanem értelmezik is a történetet, a szereplők jellemét. Csináljuk mi is ezt otthon! Beszélgessünk az olvasottaktól, elemezzünk, boncolgassunk, vitatkozzunk, mutassunk rá az ellentmondásokra.

Ha a gyerek imád olvasni

Figyeljük az új megjelenéseket

Azok a gyerekek, akik sokat olvasnak, abban adhatják fel a leckét a szülőknek, hogy már mindent elolvastak, ami a koruknak való és megtalálható otthon vagy a könyvtárban. Figyeljük az új könyvek megjelenését, akár a boltokban, akár a könyvtárakban.

Javítsuk az értő olvasást

Azok a gyerekek, akik sokat és gyorsan olvasnak, lehet, hogy nem értik meg teljes mélységében a könyvet. Beszélgessünk velük sokat a könyvekről, arról, hogy a cím hogy kapcsolódik a tartalomhoz, a cselekmény fordulatairól. Játsszunk olyat, hogy a gyerek találjon ki alternatív befejezést a könyvnek, vagy írjon róla egy dalt.

Szervezzünk könyvcserét

“Az egyik barátom azt mesélte, hogy vett egy könyvet a boltban a gyerekének, és amikor hazaértek, a gyerek azt mondta: kész vagyok!- meséli Bird. Ahelyett, hogy mindig új könyveket vásárolnánk ezen a nyáron kérdezzük meg a baráti társaságot, akiknek azonos életkorú gyermekeik vannak, milyen könyvön vannak túl és kezdjünk el egymás között csereberélni. Ez már csak azért is jó, mert a gyerekek el fognak kezdeni beszélgetni egymás között a könyvekről.(Cikk forrása: parents.com)