Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezekkel a módszerekkel otthon is sokat tehetsz a szociális készségek fejlesztéséért

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 26.

Forrás: babaszoba.hu

Az iskola nemcsak a tanulásról szól, hanem a szociális készségek kialakulásáról is. De mi történik, ha éppen otthonról kell tanulni és nem találkoznak egymással a gyerekek?

Ezekkel a módszerekkel otthon is sokat tehetsz a szociális készségek fejlesztéséért (fotó: Getty Images)
Az otthoni tanulás lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy fejlesszék a matekot, az olvasást vagy az írást, de bármennyire is fontosak a tantárgyak, a társakat senki nem tudja pótolni. Márpedig az iskola a szociális készségek kialakulásának színtere is. Olyan készségeknek, mint az együttműködés, az önkontroll, a magabiztosság, az empátia és a barátság. Hogyan fejleszthetők otthoni körülmények között ezek a készségek?

Virtuális játékidő

Segíthet a kapcsolatok fenntartásában, ha - ügyelve az internetbiztonságra - virtuálisan találkozik a gyermek a barátaival. Allison Wilson, a Stratford School innovációs igazgatója virtuális játéknapokat javasol a szülőknek alkalmazni: amikor a gyerekek találkozhatnak egymással a virtuális térben. Kisebbeknél érdemes okosan strukturálni az együtt töltött időt: közös rajzolással, énekléssel, olvasással.
Nagyobbaknál jó szolgálatot tehet a Zoom vagy más találkozós felület alkalmazása.
Jessica Garrett, iskolapszichológus szerint a résztvevők kisebb száma ideálisabb a szociális készségek szempontjából, pusztán már csak azért is, hogy mindenki szóhoz jusson.

Olvassatok sokat

A szociális készségek éppúgy szólnak a beszédről és a kommunikációról, mint az érzelmi intelligenciáról. Michelle Lachman logopédus azt javasolja, hogy minél több időt töltsenek együtt a szülők a gyerekeikkel. Rengeteg olyan könyv létezik, amelyek a szociális készségekkel foglalkozik.
Jó szolgálatot tesz, ha együtt olvastok: a gyerekkel meg tudjátok beszélni az olvasottakat, a szereplők viselkedését, cselekedetik motivációit, hatásait.

Bátorítsd a szerepjátékozást

A könyvek mellett a tevékenységek is fontosak. Főként kisebbek a világot a játék által ismerik meg. Garett szerint ennek egyik módja a szerepjáték. A közös szerepjátékozás lehetőséget kínál arra, hogy különféle készségeket tanítsunk meg a gyereknek anélkül, hogy nagyon direktben tennénk ezt. Ráadásul a játék által a gyerek bevonódik, érdekeltté válik. Játszunk olyasmiket mint pl. hogyan tudunk gratulálni valakinek az osztályban a teljesítményéhez, vagy hogyan tudunk mással együttérezni.

Társasjátékozás

A társasjátékjátékok nemcsak stratégiáról és a szabályok betartásáról szólnak. A játék nagyszerű módja lehet annak is, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan szabályozzák érzelmeiket (és ne boruljanak ki, amikor veszítenek). Társasozzatok rendszeresen, akár jelöljetek ki olyan estéket, amikor előveszitek a társast és mindannyian együtt játszotok.

Beszélgess a gyerekkel olyan dolgokról, amik őt érdeklik

Persze nem tudod pótolni a kortárs közösséget, de fontos, hogy szándékosan figyelj arra, beszélgessetek sokat olyan témákról, ami a gyereket érdekli. Szemkontaktus, értő figyelem, hitelesség, ötletek, az érzések megosztása - ezekre lesz szükséged. No, meg arra, hogy kicsit képbe kerülj a YouTuberek és a Netflix világában.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék