Gyerek

Ezek a leggyakoribb hibák fültisztításkor

A mindennapos tisztálkodás elengedhetetlen része a gyerekek fülének tisztítása, azonban sok rossz beidegződés és tévhit kering az érzékeny szervvel kapcsolatban.
2017. Október 09.

Ezek a leggyakoribb hibák fültisztításkor

A fül-orr-gégész szakértő segítségével elsajátíthatjuk a helyes módszert, fertőzésektől és gyulladástól, fájdalomtól kímélve meg gyermekünket.

Bár a mindennapi higiéniai gyakorlat kötelező eleme, a fülek tisztításáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, vagy épp ellenkezőleg, túlzásba visszük az érzékeny hallójárat takarítását. A rosszul megválasztott módszerrel azonban többet árthatunk, mint használunk. A Czeizel Intézet fül-orr-gégész szakorvosa, Dr. Fülöp Györgyi segítségével elkerülhetjük a leggyakoribb hibákat.

“A hallójárat tisztaságáról a fül öntisztuló mechanizmusa gondoskodik: az egyébként védelmet nyújtó fülzsír a szennyeződésekkel, kórokozókkal együtt, normál esetben természetes úton ürül ki a hallójáratból” – mondja Dr. Fülöp Györgyi. “A fülzsír pH-ja egyébként savas, ez a védőfunkció része, viszont ezért sem szerencsés, hogy lúgos kémhatású szappannal, tusfürdővel igyekszünk eltávolítani a fiziológiás védelmi rendszert.”

A szakorvos javaslata, hogy elegendő a kézzel szabadon elérhető, a hallójárat külső területeit tisztítani, illetve a fülkagyló hajlatait és a kagyló mögötti területet. Egy puha törölköző, vagy pelenka sarkával töröljük szárazra a látható részeket. A hallójárat belső szakaszát normál esetben egyáltalán nem szükséges tisztítani, mert ott nem is termelődik fülzsír. A mélybe csak úgy juthat be, ha a pálcikával, vagy fürdéskor vízzel rossz irányba, befelé toljuk, elősegítve így fülzsírrögök, dugók képződését, melyeket már otthoni praktikákkal nem lehet és nem is szabad megpróbálni eltávolítani!

“Ha mégis nagyobb mennyiségű fülzsír gyülemlik fel a kicsi fülében, akkor azt javasolnám, hogy annak gondos kitakarítását végezze fül-orr-gégész. Jó esetben ez olyan rendelőben történjen, ahol fekvő ágy is rendelkezésre áll, mert ott lehet precízen, a hallójáratot nem felsértve kiemelni a fülzsírt, ill. fekve sokkal kisebb az esélye, hogy a gyermek elrántja a fejét, ami sérülést okozhat. Van, amikor a patikákban kapható paraffin-, vagy olívaolajos cseppentéssel fel tudjuk lazítani a zsírt, így az könnyebben távozik és nem szükséges orvoshoz fordulni, de időnként éppen ez duzzasztja fel a zsírt és okoz teljes dugulást. Sós vizes fülsprayk használatának én nem látom semmilyen előnyét. Medencében tartózkodás után ügyeljünk rá, hogy nem maradjon a hallójáratban víz, ezzel általában megelőzhetjük a hallójárati gyulladás kialakulását.”

Fülfájdalom, hallásromlás, váladékozás esetén jobb minél előbb fül-orr-gégész szakemberhez fordulni – figyelmeztet a Czeizel Intézet szakorvosa.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Czeizel Intézet