Gyerek

Ezek a balesetek a leggyakoribbak a gyerekeknél

Négyévente átlagosan egyszer minden magyar gyermek bekerül az egészségügyi ellátórendszerbe valamilyen baleset miatt. Vajon melyek a leggyakoribb balesetek a gyermekeknél?
2019. Április 01.
Ezek a balesetek a leggyakoribbak a gyerekeknél

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavaly kiadott sajtóközleménye szerint, amely 2016-os adatokra támaszkodik, 35 ezer gyermek szorultak kórházi felvételre, 475 ezren pedig ambuláns ellátásra.

A gyermekkori balesetek igen széles skálán mozognak: a zúzódások, ficamok, törések, agyrázkódás mellett ide sorolhatjuk a félrenyelést, vízi baleseteket (fulladás), az égési sérüléseket, az állatok által okozott sérüléseket, a mérgezéseket és a közúti baleseteket is.

Dr. Vizi András gyermeksebész, a Magyar Gyermektraumatológiai szekció Főtitkára már évek óta tart a gyermekkori balesetek megelőzésével kapcsolatos felvilágosító, ismeretterjesztő előadásokat szülőknek, pedagógusoknak és szakembereknek is.

Az ő segítségével mutatjuk most be a legjellegzetesebb, leggyakrabban előforduló gyerekbaleseteket.

Hol és mikor szenvednek baleset a gyermeke leginkább?

Egy 5 évvel ezelőtt elvégzett multicentrikus vizsgálat eredménye szerint a gyermekeket 60-80%-ban otthon érik balesetek.

Ez a vizsgálat arra is rávilágított, hogy a közhiedelemmel ellentétben érdekes módon nem nyáron van a legtöbb gyermekbaleset. Balesetek szempontjából ugyanis a tavasz kezdete és az őszi hónapok tartogatják a legtöbb veszélyt a gyermekek számára. Tavasszal, az első melegebb napok megérkeztével, amikor a szülők és gyermekek is alig várják, hogy végre kimehessenek a szabadba, robbanásszerűen megemelkednek a gyermekbalesetek.

A tavasz első jele a gyermeksebészeten sajnos az első bicikliküllő-sérült gyermek megérkezése. Ilyenkor a csomagtartóra ültetett gyermek lába a küllők közé szorul, és ez nyílt töréssel, sőt – következményként – növekedési problémákkal járhat.

Szegeden minden szezonban 10-nél is több ilyen eset fordul elő ez a baleset, amit egy küllővédővel meg lehetne előzni.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A statisztikák szerint a legveszélyeztetettebb a 4-6 éves korosztály, aki igen gyakori vendég az ambulancián. Nemek megoszlását tekintve pedig elsősorban a nagyobb mozgásigényű fiúk azok, akik gyakrabban sérülnek meg.

Minden korosztálynak megvannak a jellegzetes sérülései

A 0-1 éves korosztály esetében a magasból való leesés a vezető baleseti ok. Főként az elsőgyermekes szülők esetében gyakori gond, hogy a szülő megszokja azt, hogy az újszülött nem mozdul el a helyéről. 3-6 hónapos kor között azonban a gyermek mozgásfejlődése felgyorsul, a gyerkőc egyik napról a másikra elkezd mozgolódni, forogni. Ilyenkor elég egy óvatlan pillanat ahhoz, hogy az izgő-mozgó baba leessen a pelenkázóasztalról. Emiatt aztán 5 hónapos kortól a szakemberek nem javasolják a pelenkázó asztalon történő pelenkázást.

Másik gyakori klasszikus baleset még, hogy a szülőkkel egy ágyban fekvő gyermek a sok forgás közben leesik éjszaka az ágyról.

1 éves kor környékén gyakoriak szoktak lenni az etetőszék-használatból fakadó balesetek. A szülő – aki a szék biztonsági övét nem köti be – abban a tudatban hagyja ott a gyermeket egy pillanatra az etetőszékben, hogy úgysem tud felállni. A gyerkőc pedig megpróbál kimászni a székből, és sajnos bekövetkezik a baleset.

1-3 éves kor között a fejsérülés a leggyakoribb. Ennek egyik oka, hogy ilyenkor még aránytalanul nagy a fej törzshöz képest (fejnehezek a gyermekek), és a picik mozgása is még kissé esetlen. Ebben az időszakban sok minden fejmagasságban van a gyereknek (szekrény sarka, asztal széle), aminek könnyen nekiszaladnak, és a fejük pillanatok alatt bekoppan.

Ennek a korosztálynak a klasszikus játéka a kismotor (később majd a futóbicikli), ami szintén gyakori balesetforrás. Ezeknél mindenképpen javasolt pont a sérülések miatt a bukósisak használata.

A sérülések a kis duzzanattól, a repesztett fejsebeken át az akár eszméletvesztéssel, aluszékonysággal, hányással járó agyrázkódásig terjednek. Ez a korcsoport ráadásul nagyon nehezen vizsgálható, bizonytalan az anamnézis, így mindig nagyon alapos vizsgálat szükséges ahhoz, hogy ki lehessen zárni az esetleges idegrendszeri problémát.

Kisiskolás-iskoláskorban már mindenféle baleset előfordul: a magasból való leesés (fára mászás), kerékpárral, görkorcsolyával, rollerral vagy gördeszkával való esés. Ebben a korcsoportban is a fejsérülések vezetnek, de nagyon gyakoriak már a felső és alsó végtagi – csukló, könyök, lábszár – törések is.

Mit tegyen a szülő?

A gyermekek folyamatos megfigyelést igényelnek, és a mindennapi életük szervezésénél előrelátóan kell kialakítanunk környezetüket, hogy ezzel is minimalizáljuk a balesetek lehetőségét. Mivel az otthoni sérülések a leggyakoribbak, ezért a szülők felelőssége, hogy gyermekbarát otthont hozzanak létre (pl. vakdugó használat, éles tárgyak elzárása, lépcsőrács használata).

Emellett a különféle védőfelszerelések használata is nagyon fontos. Kerékpározáskor a bukósisak, görkorcsolya használatkor a csuklóvédő, könyökvédő, a síelésnél pedig a gerincprotektor is a felszerelés része kell, hogy legyen.

Kezeljük úgy ezeket az eszközöket, mint a mindenki számára alapvető biztonsági gyermekülés és a biztonsági öv használatát- javasolja a szakember.

Kapcsolódó cikkeink: