Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez lehet a családi boldogság titka egy új tanulmány szerint

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. január 12.

Forrás: babaszoba.hu

Egy új tanulmány megállapította, hogy a pszichológiai rugalmasság lehet az egyik legfontosabb tényező, a romantikus és családi kapcsolatok tekintetében.

Egy új, a Journal of Contextual Behavioral Science című folyóiratban megjelent metaanalízis szerint azok, akik pszichológiailag rugalmasabbak, jobb párkapcsolattal és családi kapcsolatokkal rendelkeznek. A metaanalízis során Jennifer S. Daks, a Rochesteri Egyetem végzett pszichológus hallgatója, doktorandusza, és Ronald Rogge, az egyetem pszichológia docense 174, egymástól független tanulmány eredményeit vetették össze, melyek az elfogadás és elköteleződés terápiát, a tudatosságot, és az érzelmi szabályozást vizsgálták.
A kutatók szerették volna tisztázni, hogy a rugalmasság - és a rugalmatlanság - hogyan kapcsolódik a családon belüli és a romantikus kapcsolatokhoz. A tanulmány megállapította, hogy az érzelmi rugalmasság lehet az egyik legfontosabb tényező a romantikus és családi kapcsolatok szempontjából.
Ez lehet a családi boldogság titka egy új tanulmány szerint (Fotó: Getty Images)
"Egyszerűen fogalmazva ez a metaanalízis rávilágít, hogy a nehéz és kihívásokkal teli helyzetekben a tudatos és érzelmi rugalmasság nemcsak az egyének életére van jó hatással, de erősítheti és javíthatja a szoros kapcsolataikat is" - idézi Ronald Rogge-t a Rochester.edu.
A pszichológiailag rugalmas személyt olyan attitűdök készségek jellemzik, mint: a nyitottság mind a jó, mind a rossz tapasztalatokra, és ezek elfogadása; figyelmes, tudatos jelenlét a mindennapokban; nem rágódik a nehéz gondolatokon és érzéseken; tágabb-szélesebb nézőpont fenntartására törekszik még akkor is, ha kihívásokkal kell szembenéznie; a kudarcok ellenére továbbra is törekszik a fontos célok elérésére; és a "mélyebb értékeket" tartja szem előtt, bármennyire is legyen megterhelő egy nap (például ha a szülő, aki számára a mélyebb értéket az jelenti, hogy kedves, empatikus szülő legyen, a gyermekével való konfrontáció esetén is ezt tartja szem előtt a reakciója megválasztásakor). A pszichológiai rugalmatlanság ezeknek a gondolatoknak és attitűdöknek az ellenkezőjét írja le, és magába foglalja azt is, hogy az adott személy a negatív gondolatok és érzések miatt elítéli vagy szégyelli magát - írja a Research Digest.
A metaanalízis elkészítésével a tanulmány szerzői felfedezték, hogy a családokban a pszichológiai rugalmasság különböző formáinak magasabb szintje összefüggésben áll:
  • a főként adaptív nevelési stratégiák alkalmazásával
  • a hanyag, durva, negatív nevelési stratégiák ritka alkalmazásával
  • a kisebb mértékű szülői stresszel vagy megterheléssel
  • a nagyobb családi összetartással
  • a kisebb mértékű gyermeki szorongással
A párkapcsolatokban a pszichológiai rugalmatlanság különböző formáinak magasabb szintje összefüggésben áll:
  • azzal, hogy az adott személy kevésbé elégedett a kapcsolattal mind saját maga, mind a párja részére
  • a kisebb mértékű szexuális elégedettséggel
  • a kisebb mértékű érzelmi támogatottsággal
  • a negatív konfliktus, a fizikai agresszió, a kötődési szorongás, és a kötődés elkerülésének nagyobb mértékével
A kutatás szerzői szerint az eredmények arra utalnak, hogy a pszichológiai rugalmasság és rugalmatlanság kulcsszerepet játszhat a párok és a családok esetén is annak kialakításában, hogy működnek együtt az adott egyének a hozzájuk legközelebb állókkal.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék