Gyerek

Ez is növeli a diabétesz kialakulásának esélyét

A tudomány jelenlegi állása szerint az inzulinrezisztencia fő oka a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya, ugyanakkor egy - az EU által finanszírozott - európai és kínai kutatás szerint a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása is közrejátszik.
2016. Július 26.

„A bélflóra egyensúlyának felborulása számos esetben hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami akár a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához is hozzájárulhat”- mondja a kutatást vezető Oluf Pedersen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.

A dán tanulmány összesen 277 nem diabéteszes férfit és nőt vizsgált, illetve 72 cukorbeteg pácienst. A szakemberek 1200 metabolitot elemeztek a vérben, a bélbaktériumok DNS-alapú vizsgálatát is elvégezték hogy lássák hogyan hat az egyensúly felborulása a szervezetre.

Kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek csökkent inzulinhatásuk van, ezért inzulin-rezisztensek (ez a cukorbetegség előfutárának tekinthető állapot), az aminosavak egy bizonyos alcsoportjával nagyobb arányban rendelkeznek, ami összefüggésbe hozható a bélflóra összetételének megváltozásával.

A szakember szerint a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy inzulin-rezisztensek. A túlsúlyos felnőttek többségére ez egyébként jellemző. Az állati eredetű táplálék zöldségekkel és gyümölcsökkel történő helyettesítése segít, hogy a bélflóra egyensúlya helyreálljon, és az inzulin-szenzitivitás fejlődjön.

Ezek is érdekelhetnek:

  • 1980 óta megnégyszereződött a diabéteszes esetek száma világszerte
  • Inzulinrezisztencia: ha ezért nem jön a baba
  • PCOS – Segít a paleolit diéta?
  • Egyre több gyermeknél alakul ki a 2-es típusú diabétesz
  • Forrás: Medipress