Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez is növeli a diabétesz kialakulásának esélyét

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 26.

Forrás: Medipress

A tudomány jelenlegi állása szerint az inzulinrezisztencia fő oka a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya, ugyanakkor egy - az EU által finanszírozott - európai és kínai kutatás szerint a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása is közrejátszik.

"A bélflóra egyensúlyának felborulása számos esetben hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami akár a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához is hozzájárulhat"- mondja a kutatást vezető Oluf Pedersen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.
A dán tanulmány összesen 277 nem diabéteszes férfit és nőt vizsgált, illetve 72 cukorbeteg pácienst. A szakemberek 1200 metabolitot elemeztek a vérben, a bélbaktériumok DNS-alapú vizsgálatát is elvégezték hogy lássák hogyan hat az egyensúly felborulása a szervezetre.

A túlsúly is befolyásoló tényező lehet

Kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek csökkent inzulinhatásuk van, ezért inzulin-rezisztensek (ez a cukorbetegség előfutárának tekinthető állapot), az aminosavak egy bizonyos alcsoportjával nagyobb arányban rendelkeznek, ami összefüggésbe hozható a bélflóra összetételének megváltozásával.
A szakember szerint a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy inzulin-rezisztensek. A túlsúlyos felnőttek többségére ez egyébként jellemző. Az állati eredetű táplálék zöldségekkel és gyümölcsökkel történő helyettesítése segít, hogy a bélflóra egyensúlya helyreálljon, és az inzulin-szenzitivitás fejlődjön.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék