Gyerek

Ez a valódi oka annak, hogy a szolárium bőrrákot okoz

Kiderült, mi az igazi oka annak, hogy a szoláriumot előszeretettel használó férfiak és nők körében gyakoribb a halálos kimenetelű bőrrák: ezek az emberek ugyanis nem igazán használnak naptejet a szabadban, erős sugárzás esetén.
2016. Október 19.

Azok az emberek, akik rendszeresen járnak szolárumba, hajlamosak megfeledkezni a napsugárzás elleni védelemről: nem igazán használnak naptejet a szabadban sem. A káros UV-sugárzás azonban veszélyes: halálos bőrrákot, melanómát okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szoláriumozás az egyik legveszélyesebb szokás, amely rákot okozhat. A második a listán a dohányzás, ami talán sejteti, mennyire aggasztó jelenségről van szó.

A Johns Hopkins University School of Medicine kutatásából kiderült az is, hogy a szoláriumozók azért vannak elsősorban veszélyben, mert semmilyen nap elleni védelmet nem használnak.

A kutatás során 10 262 olyan fehér felnőttet vizsgáltak, akik bőrszínük miatt különösen veszélyeztetettnek számítanak. Közülük 7 százalék szoláriumozott az elmúlt egy évben, és csupán a megkérdezettek fele számít alkalmi szoláriumozónak, akik csupán évi egy-kilenc alkalommal használnak mesterséges eszközt a barnulásra.

A fennmaradó 3,4 százalék rendszeresen jár szoláriumba, vagyis tíznél több alkalommal barnul a dobozban évente. Kiderült, hogy azok, akik a leggyakrabban járnak szoláriumba, a legkisebb valószínűséggel használnak naptejet a szabadban, és ezért sokkal gyakrabban égnek meg.

A szakemberek szerint ez egy fontos oka lehet annak, hogy a szoláriumozók körében gyakoribb a melanóma.

Forrás: Medipress